Новини міжнародного нотаріату

З 1 липня 2019 року легалізацію виданих в Латвії публічних документів за допомогою апостилю здійснюють присяжні нотаріуси по всій країні, в 30 містах (раніше – лише у м. Рига). Окрім того, документи, видані в електронному вигляді, можна засвідчити апостилем і віддалено.

Апостилем засвідчуються документи щодо роботи або навчання за кордоном, переїзду на місце проживання в іншу країну, шлюбу або розлучення з іноземцем, успадкування або відкриття рахунку в іншій країні тощо. Наприклад, дипломи шкіл і вищих навчальних закладів, свідоцтва про народження, довідки про несудимість, довіреності для використання в іншій країні.

Для засвідчення потрібен оригінал документа, на який накладатиметься апостиль, та паспорт особи (ID-карта). Зазвичай засвідчення документа за допомогою апостилю відбувається протягом одного дня, якщо в Базі даних зразків підписів є зразок підпису особи, яка підписала документ, і зразок відбитка печатки. Державне мито за засвідчення становить 25,34 євро, включаючи податок на додану вартість.

Апостиль виконується тільки в електронному вигляді. Ввівши номер апостилю, його можна знайти і перевірити в Реєстрі E-apostille.

Важливим є те, що документ, засвідчений апостилем в одній з країн-учасниць Гаазької конвенції від 5 жовтня 1961 року, визнається і в інших країнах-учасницях. Таким чином документ, засвідчений апостилем один раз в Латвії, буде дійсний в більш ніж 100 країнах-учасницях Гаазької конвенції.

Переглядів:
стрічка новин