Новини палати

Представник НПУ Дмитро Кирилюк взяв участь у публічній презентації аналітичного дослідження за результатами освітніх вимірювань «Стан юридичної освіти в Україні», підготовленого Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Міністерством освіти і науки та МГО «Універсальна екзаменаційна мережа». Основою для дослідження стали дані вступних кампаній на магістратуру 2017 року та 2016 року (в межах пілотного правничого ЗНО) і правничий бакалаврат (2013-го та частково 2012-го років).

Підготовка правників потребує негайного реформування, розділив думку організаторів заходу Дмитро Кирилюк, та зазначив, що зменшення кількості навчальних закладів, які готують правників, позитивно відобразиться на якості освіти. Наявність невиправдано великої кількості навчальних закладів, що готують студентів за напрямом «правознавство», призводить до зниження якісних показників підготовки правничих кадрів і до знецінення юридичної професії. Представник НПУ наголосив на тому, що непрофільний ВНЗ в абсолютній більшості випадків не має необхідної науково-кадрової бази для надання якісної юридичної освіти, і досить часто такі заклади відкривають юридичні факультети лише заради матеріального збагачення.

Представник ОБСЄ звернув особливу увагу на критично низький рівень підготовки кадрів у так званих ВНЗ силових відомств. В той же час, випускники таких закладів посідають важливі посади у правоохоронних органах. Також на заході була висловлена думка, що загрозливою і ненормальною є ситуація, що в Україні можна отримати юридичну освіту, майже не навчаючись, «для галочки», з метою можливості заняття високих державних посад.

В Україні юридична освіта відірвана від практики, в результаті чого навіть випускник магістратури не готовий до роботи за фахом, вважає Дмитро Кирилюк. Зокрема, необхідно підвищити якість підготовки кадрів за напрямом «Нотаріат». На жаль, як з’ясувалося, тільки провідні юридичні ВНЗ здійснюють підготовку студентів за цим напрямом.

Нотаріальна палата України готова брати участь у підвищенні якості підготовки студентів за напрямом «Нотаріат», у тому числі шляхом організації стажування студентів у НПУ, зазначив Дмитро Кирилюк.

Переглядів:
стрічка новин