Новини палати

Нотаріат завжди стоїть на захисті прав людини, функціонує задля розвитку громадянського суспільства, побудови правової держави на принципах верховенства права.

Єдиною організацією професійного самоврядування нотаріусів в нашій державі згідно законодавства є Нотаріальна палата України, яка об’єднує усіх державних та приватних нотаріусів. Професійне самоврядування дозволяє нотаріусам бути зосередженими на практичній реалізації своїх професійних обов’язків та передати Нотаріальній палаті України функції щодо протидії будь-якому негативному впливу на професію.

Нотаріальна спільнота з метою захисту прав громадян та професії від низки непродуманих новацій, які запроваджуються регулятором та призводять до негативних наслідків,  була змушена використовувати професійне самоврядування з метою привернення уваги до процесів, що відбуваються навколо нотаріату, зупинення руйнівних змін, а також попередження деградації професії. Але законні кроки нотаріальної спільноти щодо участі у реформуванні нотаріату негативно сприймаються регулятором.

Нині спостерігається втручання в  діяльність органу професійного самоврядування, приниження та нівелювання його ролі. Вказане підтверджується фактами отримання Нотаріальною палатою України повідомлень від державних нотаріусів із інформацією про здійснення адміністративного тиску з боку посадових осіб окремих головних територіальних управлінь юстиції.

Державних нотаріусів спонукають, та навіть примушують підписувати заяви щодо скликання позачергового З’їзду нотаріусів України, залякуючи перевірками та звільненнями.

У нотаріусів хочуть відібрати незалежне самоврядування та перевести керування нотаріатом в «ручний» режим!

Нотаріальна спільнота України пишається та дорожить своїм самоврядуванням, яке дає змогу відстоювати професійні права, впроваджувати принципи латинського нотаріату та європейські цінності, боротися з рейдерством та корупцією, захищати власність фізичних та юридичних осіб.

З метою захисту професійного самоврядування, задля виявлення конкретних посадових осіб юстиції, які порушують закон та права нотаріусів, та фіксації випадків перевищення повноважень, зловживання службовим становищем, про усі факти тиску та неправомірного втручання у професійну діяльність необхідно повідомити Нотаріальну палату України.

Способи повідомлення: зателефонувати до НПУ (044-230-72-75), написати листа (office@npu.ua), звернутися особисто (м. Київ, вул. Хрещатик, 6) або заповнити анонімну анкету

Кожен випадок використання «адмінресурсу» має  бути задокументовано з метою притягнення посадових осіб до відповідальності та публічного інформування громадськості.

Органи державної влади зобов’язані діяти в межах повноважень, наданих законом, а також негайно припинити демонструвати неприйнятні для європейської країни речі – застосування владних повноважень та адміністративного тиску для підриву Нотаріальної палати України зсередини.

У разі підписання вищевказаної заяви під тиском нотаріус має право відкликати її – шляхом подання відповідної заяви до НПУ.

Нотаріальна палата України буде звертатися до усіх компетентних інстанцій з метою захисту своїх членів від адміністративного тиску та переслідувань.

Не дамо знищити незалежне самоврядування нотаріусів!

Переглядів:
стрічка новин