Новини палати

Національний банк України розглянув лист Нотаріальної палати України № 36/8 від 23.10.2020 щодо неприпустимості так званої «акредитації» нотаріусів  та повідомив, що його зміст у повному обсязі доведено до відома банків України.

У зверненні НПУ йшлося про те, що поширена практика банківських установ щодо так званої «акредитації» нотаріусів як обов’язкової умови для можливості вчинення ними нотаріальних дій грубо порушує чинне законодавство.

Адже у випадку, коли нотаріус проходить так звану «акредитацію» банку (тобто зобов’язується вчиняти нотаріальні дії на визначених банком умовах), повністю нівелюється незалежність та неупередженість нотаріуса.

Нотаріус вчиняє нотаріальні дії як особа, уповноважена державою, а не надає нотаріальні послуги, тому жодна змагальність або «конкурсні умови» у сфері нотаріату є недопустимими.

Нотаріусу забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки чи пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

Окрім того, практика створення переліку так званих «акредитованих» нотаріусів грубо порушує права фізичних та юридичних осіб на вільний вибір нотаріуса. Це підриває довіру громадян до банківської системи та негативно впливає на репутацію органів нотаріату.

Саме тому, з метою захисту прав фізичних та юридичних осіб, професійних прав нотаріусів, НПУ просила НБУ довести вищевказану інформацію до банківських установ з метою запобігання незаконним вимогам щодо так званої «акредитації» нотаріусів та вжити необхідних заходів для припинення незаконних вимог.

НПУ сподівається на подальше порозуміння та співпрацю між нотаріальною та банківською спільнотами.

Переглядів:
стрічка новин