Новини палати

 

Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства закордонних справ України з метою консолідації зусиль задля забезпечення належної реалізації прав громадян України в Україні та за кордоном у питаннях вчинення нотаріальних дій під час дії воєнного стану.

У зв’язку з війною в Україні до іноземних держав виїхала велика кількість громадян України, у яких залишились різні майнові питання в Україні, серед них відчуження нерухомого майна, транспортних засобів, оформлення спадщини, ведення судових справ тощо. На вирішення вказаних питань вкрай необхідно налагодити комунікацію нотаріусів та консульських установ.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про нотаріат» вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у певних випадках на дипломатичні представництва України.

Зокрема, посвідчення довіреностей на розпорядження нерухомим майном та засвідченням справжності підписів на заявах довірителя про підтвердження дії довіреності.

Форма такої заяви не визначена постановою КМУ № 164, проте Комісією НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності для єдиної нотаріальної практики підготовлено примірний зразок такої заяви (Додаток 1 до Інформаційного листа від 12.07.2022).

НПУ просить МЗС довести до відома консульських установ (дипломатичних представництв) України за кордоном про особливості вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану, запроваджені постановою КМУ № 164.

Окрім того, під час війни можливе збільшення ризиків повної або часткової підробки документів, особливо довіреностей на розпорядження цінним майном. У зв’язку з цим НПУ клопоче про надання МЗС рекомендацій консульським установам (дипломатичним представництвам) сприяти у підтвердженні нотаріусам факту посвідчення відповідної довіреності.

НПУ висловлює готовність до спільної роботи задля реалізації прав кожного громадянина України.

Переглядів:
стрічка новин