Новини палати

 

Міністерство юстиції України відреагувало на звернення Нотаріальної палати України та у своєму листі (https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/06/mu-dov.pdf) зазначило, що довіреності на розпорядження грошовими коштами, управління банківськими рахунками, а також довіреності на представництво інтересів в Пенсійному фонді України, можуть бути посвідчені будь-яким нотаріусом України.

Нагадаємо, що НПУ стали відомі факти відмови територіальних органів ПФУ та банківських установ у здійсненні представництва за довіреностями, посвідченими нотаріусами, не включеними до затвердженого Мін’юстом Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

У своєму листі Мін’юст звертає увагу, що вичерпний перелік нотаріальний дій, які вважаються нотаріальними діями з цінним майном, визначений підпунктом 8 пункту 1 постанови КМУ від 28.02.2022 № 164. Зокрема, це нотаріальне посвідчення довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа.

Посвідчення довіреності, яка не містить обсягу прав, визначених підпунктом 8 пункту 1 постанови, не є нотаріальною дією щодо цінного майна. Відповідно, така довіреність може бути посвідчена нотаріусом, не включеним до Переліку.

З метою недопущення порушень прав довірителів, а також уникнення випадків незаконної відмови у здійсненні представництва за довіреністю, Мін’юст звернувся до Національного банку України та Пенсійного фонду України з проханням довести цю інформацію до відома банківських установ та територіальних органів ПФУ.

Переглядів:
стрічка новин