Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко 29 листопада виступив онлайн на засіданні Асамблеї нотаріатів-членів Міжнародного союзу нотаріату, що відбулося у Мексиці.

ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА НПУ

Шановна пані Президент, шановні члени Керівної ради і Генеральної ради, шановні президенти нотаріатів – членів МСЛН, шановні пані і панове делегати!

Передусім, дозвольте мені подякувати керівництву Міжнародного союзу нотаріату за надану честь звернутися до вас з цієї високої трибуни від імені українських нотаріусів у зв’язку з подіями, що відбуваються в Україні.

Вступивши у 2013 році в цю поважну організацію, яка стоїть на захисті верховенства права і суспільного миру, ми не тільки відчули свою приналежність до великої світової нотаріальної спільноти, а й переконались, що принципи, які лежать в основі латинського нотаріату, є також запорукою добрих взаємовідносин між країнами. Про це свідчить і майже 74-річна історія МСЛН, де до певного часу мирно співіснували всі її члени, незважаючи на соціальну, політичну, економічну, культурну, расову та релігійну різноманітність, обмінювались своїми знаннями, досвідом та передовими практиками на користь служіння суспільству. І ми ніколи не могли навіть подумати, що країна, яка входить до МСЛН, змусить страждати мільйони ні в чому не повинних мирних громадян.

Не ставлячи собі за мету виходити далеко за рамки безпосередньої діяльності нашої професійної організації, хочу все ж таки звернути вашу увагу на те, що саме політика експансії керівництва рф призвела до розв’язання кровопролитної війни в Україні, і цьому немає виправдання.

Агресія з боку рф почалась у 2014 році анексією Криму, частини Донецької і Луганської областей, і продовжилась у лютому 2022 року активною фазою збройного нападу на Україну, що триває вже 9 місяців та є геноцидом народу України:

– це тимчасово окуповані території на сході та півдні України, де сьогодні ведуться запеклі бої за їх визволення і практично повністю зруйновані промислові і господарські об’єкти та домівки мирного населення (з лютого і по вересень 2022 року російськими окупантами було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 616 адмінбудівель, 978 медичних закладів, з яких 24 приватні заклади охорони здоров’я, 1270 шкіл, 786 дитячих садків, 775 об’єктів культури, 80 релігійних споруд, 19 аеропортів і цивільних аеродромів, 110 залізничних вокзалів, 315 мостів державного та місцевого значення);

– це регулярні масовані ракетні обстріли великих і малих міст всієї України, які системно нищать об’єкти критичної інфраструктури, насамперед, енергетичні, понад 40% з яких вже виведено з ладу, що паралізує не тільки економічну діяльність, а й загалом життя пересічних громадян, залишаючи цілі регіони з мільйонним населенням без електрики, мобільного зв’язку, водопостачання, опалення тощо;

– це людські жертви серед мирного населення, чисельність яких з кожним днем тільки збільшується (понад 14 тис. осіб, за даними ООН станом на вересень ц.р., з яких 430 дітей загинуло, а понад 830 поранено);

– це мільйони біженців (близько 8 млн. в країнах Європи та понад 5 млн. внутрішньо переміщених осіб), які, рятуючи своє життя, покинули все своє майно, роботу, залишившись без засобів існування.

Як інакше можна назвати такі дії, ніж терористичні? Адже вони здійснюються з відома керівників держави, а не окремих екстремістських угруповань.

Відтак, не дивно, що 13 жовтня 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи рішуче засудила агресію рф проти України як злочин, порушення міжнародного права та головну загрозу безпеці у світі і ухвалила резолюцію щодо визнання режиму рф терористичним. 21 листопада Парламентська Асамблея НАТО у своїй резолюції закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії рф проти України і визнала росію державою-терористом. 23 листопада Парламент Європейського Союзу ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму через військову агресію РФ проти України.

Постає питання: чи може МСЛН надалі контактувати з представниками терористичної держави і вважати її нотаріат своїм членом, хоч і з призупиненим наразі здійсненням своїх членських прав?

В перші дні повномасштабної війни нотаріуси України не втрачали надії отримати підтримку від російських колег та зверталися із закликами звернутися до свого уряду з протестом проти політики військової агресії. Натомість, ми не отримали ніякої підтримки. Чи припустимо таке для нотаріусів держави, яка є членом МСЛН?

Із загостренням війни держава-агресор, за допомогою федеральної нотаріальної палати рф та за її прямого сприяння, створює нові нотаріальні палати на тимчасово окупованих територіях України, де окупаційною владою рф були проведені незаконні референдуми.

Агресор захоплює архіви нотаріусів України та використовує персональні дані людей для утвердження свого окупаційного режиму.

На даний час є загиблі та скалічені, як серед самих нотаріусів, так і цілі сім’ї колег. Кількість знищених внаслідок війни домівок та офісів колег сягає декілька сотень, точну кількість неможливо встановити. Триває терористичний геноцид, триває знищення інфраструктури, житлових будинків, лікарень, шкіл, дитячих садочків.

Теж саме стосується і посібника рф, республіки білорусь, яка безпосередньо підтримує її агресивну політику, розміщуючи на своїй території російські крилаті ракети, націлені на Україну, військові підрозділи, готові атакувати нашу країну з півночі.

Лідерами провідних держав світу і міжнародними організаціями вжито безпрецедентних заходів впливу на рф, у тому числі шляхом міжнародної ізоляції, з метою примусити її керівництво припинити війну проти України і покинути незаконно анексовані території (АР Крим, Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України).

Неможлива співпраця на будь-якому рівні з представниками держави, яка чинить стільки зла та горя мирному населенню, в тому числі нотаріусам держави-члена МСЛН. Тільки змусивши агресора відчути безпосередньо на собі міжнародну ізоляцію на всіх рівнях, ми можемо його зупинити.

Тому я звертаюсь до нинішнього керівництва МСЛН, а також до нових керівників, які будуть обрані на цій Асамблеї, до всіх президентів нотаріатів-членів із закликом відкрито заявити про свою позицію стосовно країни-агресора і прийняти рішення про виключення нотаріатів рф та республіки білорусь з членів Союзу.

І наостанок я прошу передати усім нотаріусам країн-членів МСЛН наші слова вдячності за небайдужість, за солідарність, за моральну і матеріальну підтримку українських нотаріусів, за поповнення Благодійного фонду Нотаріальної палати України «Порятунок нотаріусів і їхніх сімей», за всі ініціативи, які сприятимуть припиненню цієї загарбницької війни!

Слава Україні!

Переглядів:
стрічка новин