Новини міжнародного нотаріату

З нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок Робоча група «Гендерна рівність» МСЛН організувала вебінар щодо ключових проблемних аспектів гендерної рівності у світі.

У заході взяла участь приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Юлія Левчук.

Почесний президент МСЛН Крістіна Армелья, яка очолює вказану Робочу групу, у вступній промові констатувала, що в МСЛН присутня гендерна рівність, та висловила наступні тези: XXI століття – це століття жінок, роль яких дуже багатогранна; рівність чоловіка та жінки в суспільстві повинна бути забезпечена, адже в цьому полягає глобальний інтерес не тільки жінок, а й чоловіків; гендерно рівноцінна жінка є вигідною для чоловіка

Під час вебінару було обговорено взаємозв’язок латинського нотаріату та забезпечення гендерної рівності, зокрема питання залучення жінок до інновацій та технологій, доступ жінок до житла та землі, питання захисту майнових прав жінок, поділу майна, укладення шлюбного договору, спадкування жінками, банківських рахунків, ведення жінками бізнесу, питання економічного насильства над жінками, зокрема і обмеження невід’ємних прав на спілкування із власними дітьми, питання аліментного договору, важливість ролі нотаріусів в контексті можливостей подолання економічного насильства над жінками (нотаріус як арбітр, як психолог, як медіатор).

Нотаріус із Аргентини Маріа Ракель Бургуено наголосила, що нотаріат – це завжди про відображення змін у житті, зокрема, і в аспекті впровадження нових технологій та інноваційних проектів. А нотаріуси – стражі, які стоять на захисті й цих нових прав. В країнах Латинської Америки присутня гендерна нерівність, жінки залежні від чоловіків, констатувала і  нотаріус із Перу Розаліа Мейя Розаско, яка пов’язує таке становище жінок із проблематикою ранніх шлюбів, зокрема процедурою їх укладення.

Учасники вебінару обговорили, які ж країни  досягли гендерної рівності в суспільстві, у регіональних аспектах різних континентів. Нотаріус із Італії Валентина Рубертеллі та із Іспанії Кармен Буле Алонсо описали шлях та політику їхніх країн в контексті забезпечення гендерної рівності, констатували, що чи не основним фактором для цього є бажання самої жінки досягти економічної незалежності від чоловіка, оскільки всі інші інструменти забезпечує держава своєю політикою та правовою системою.

Нотаріат же, як інструмент, що робить можливим функціонування економічної сфери, зокрема, в Італії та Іспанії, підтримує та заохочує підприємницьку діяльність жінок, інколи навіть надаючи психологічну підтримку, адже жінка на рівні з чоловіком веде бізнес, при цьому обтяжена забезпеченням життєдіяльності своєї родини, вихованням дітей тощо.

Ділшод Ашуров, нотаріус із Узбекистану, керівник комісії з питань Азіатського континенту, наголосив, що його країна не досягла гендерної рівності у суспільних відносинах повною мірою, і в цьому аспекті вони прагнуть реалізувати досвід саме країн європейського континенту. Таку ж ситуацію щодо патріархального суспільного устрою описав і керівник комісії з питань Африканського континенту Олагніка Салам.

В Україні жінки є повноправними членами суспільства та користуються такими ж правами, що й чоловіки, наголосила під час свого виступу Юлія Левчук. Вторгнення рф багато змінило для української жінки, зокрема жінки-нотаріуса.

На завершення президент МСЛН Ліонель Галльє узагальнив, що нотаріат стоїть на захисті прав та свобод громадян, в тому числі в аспекті забезпечення принципу гендерної рівності.

Переглядів:
стрічка новин