Новини міжнародного нотаріату

29-30 вересня 2023 року в м. Авейру (Португалія) відбувся IV-й Міжнародний конгрес португальських нотаріусів.

До обговорення центральної теми Конгресу «Права громадян у глобалізованому та цифровому світі» та спільних роздумів над теперішніми та майбутніми викликами нотаріальної практики Нотаріальна палата Португалії запросила колег з усього світу, у тому числі представників органів влади країни, дипломатичного корпусу, університетських кіл, нотаріатів-членів МСЛН та низки португаломовних країн.

Колеги поділилися з присутніми досвідом і знаннями з таких аспектів нотаріальної практики, як міжнародний обіг цифрових документів, апостиль, роль нотаріуса як гаранта правової безпеки в особистому та дистанційному електронному бізнесі, Європейське свідоцтво про правонаступництво та вплив транснаціональності в глобалізованому світі.

Президент Нотаріальної палати Португалії Жорже Батиста Да Сілва розповів про впровадження цифрових технологій в нотаріальній практиці. Так, португальські нотаріуси підписують всі документи онлайн, використовуючи мобільний додаток. Нотаріуси вже не використовують нотаріальні печатки, не ведуть реєстри і справи на папері. Цифровий архів веде безпосередньо Нотаріальна палата. ⠀

Окремими темами дискусії була виділена проблематика захисту вразливих осіб у цифровому та глобалізованому світі, а також виклики штучного інтелекту в правовій системі.

В ході круглого столу на прохання португальських колег з доповіддю виступила голова Комісії Нотаріальної палати України з міжнародного співробітництва Сабріна Сибіга, яка висвітлила роль нотаріуса у наданні допомоги найбільш вразливим верствам населення під час війни.

Присутні були ознайомлені з практикою роботи українських нотаріусів в умовах воєнного стану, у тому числі із забезпечення доступу до правової допомоги шляхом надання безкоштовних правових консультацій, виїздів до інвалідів у шпиталі для вчинення нотаріальних дій.

Сабріна Сибіга розповіла про неймовірну силу духу і незламність українських нотаріусів, а також про їх безпосередню участь у бойових діях, волонтерську діяльність під час війни. А також про Благодійний фонд «Порятунок нотаріусів та їхніх сімей», який був створений Нотаріальною палатою України з метою допомоги нотаріусам, що постраждали від військової агресії.  У його наповненні активну участь взяли Міжнародний союз нотаріату, Рада нотаріатів Європейського Союзу, більшість нотаріатів європейського континенту, а також добровільні індивідуальні пожертви нотаріусів всього світу. Це дозволило надати першочергову негайну допомогу 456 нотаріусам України.

Передано подяку від Нотаріальної палати України уряду Португалії і португальським нотаріусам за їх моральну і матеріальну підтримку України.

На Конгресі також відбулася виставка власних картин нотаріуса з Лісабону Рози Коррея, окремі з них були присвячені темі російської агресії в Україні.

Переглядів:
стрічка новин