Новини міжнародного нотаріату

25-26 квітня 2019 року в м. Зальцбург (Австрія) під егідою Нотаріальної палати Австрії відбулась 31-ша Конференція нотаріатів Європи, присвячена темі «Європа як фактор об’єднання: амбіції та їх реалізація».

В роботі Конференції взяли участь президенти європейських нотаріальних палат, нотаріуси, а також представники політичних кіл, науки та бізнесу.

Нотаріальна палата України на цьому заході була представлена нотаріусами Світланою Нумеріцькою (відділення НПУ в м. Києві) та Мариною Райххольд (відділення НПУ в Донецькій області).

Відкрив конференцію президент Австрійської національної Академії Міхаель Умфаррер, який визначив основну тему – політичне майбутнє Європи та вплив на нотаріат напрямку, що буде обраний  Європейським Союзом, зокрема з урахуванням виходу з ЄС Великобританії.

Президент Міжнародного союзу нотаріату Хосе Маркеньо де Йано та голова Ради нотаріусів Європейського Союзу Пьєр-Люк Вогель наголосили на особливій актуальності для нотаріусів Європи винесених на обговорення тем.

Європа змінюється, і на ці зміни значною мірою впливають Сполучені Штати Америки та Китай. Під впливом кризи виникають конфлікти, сумніви у необхідності підтримувати цінності Євросоюзу. Європейська єдність послаблюється, втрачається взаєморозуміння, і все це відображається на всіх європейських інститутах, зокрема на нотаріаті. Тому найважливішим принципом є дотримання нотаріусами законів, адже це становить основу демократії.

Президент Нотаріальної палати Австрії Людвіг Біттнер у своїй доповіді підкреслив необхідність міжнародної співпраці у сфері нотаріату, зокрема з питання розвитку електронних технологій та сучасних засобів комунікації, запровадження інновацій, не дивлячись на всі виклики теперішнього часу.

Процеси глобалізації, створення баз зберігання інформації та спеціального програмного забезпечення, що використовується нотаріусами Євпропи, супроводжують багато проблем. Головне – забезпечення контролю інформації, доступу до неї та зберігання. Нотаріат потребує гарантії зберігання та безпеки інформації, тому, на думку П’єра-Люка Вогеля, в рамках ЄС повинна існувати довіра країн-учасниць, кожна з яких гарантує безпеку та захист інформації. Спільне використання баз даних, електронних реєстрів, персональних даних – все це можливо за умови забезпечення найвищих вимог до захисту від несанкціонованого доступу для країн Європи.

Також під час конференції обговорювались деякі аспекти запровадження у Євпрейському Союзі електронної взаємодії між державами та їх інститутами. Директор Генеральної ради з питань правосуддя та споживачів Європейської комісії  Салла Саатсамоінен виступила з доповіддю щодо питань використання електронних реєстрів, зокрема, Європейського об’єднаного реєстру заповітів (АРЕРТ), що дозволяє нотаріусу однієї країни в режимі онлайн оперативно отримувати інформацію про заповіт, вчинений на території іншої країни.

На  конференції піднімалось питання впровадження електронного документообігу та спрощення процедур оформлення будь-яких документів в межах Євросоюзу, при цьому наголошувалось на необхідності доступу до таких баз будь-якою мовою країн-учасниць.

Переглядів:
стрічка новин