Новини палати

Постановою КМУ від 28.02.2022 № 164 встановлено, що нотаріальні дії щодо цінного майна здійснюються виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, а також визначено критерії, яким мають відповідати нотаріуси для включення до Переліку, та порядок включення.

Наразі переважна більшість нотаріусів України включені до цього Переліку.

Певну кількість нотаріусів не включено до Переліку у зв’язку з їх виїздом за межі України з окупованих територій та територій, на яких проводились активні бойові дії, та  відсутністю відповідного звернення від них.

Протягом активної фази війни органи нотаріату довели свою спроможність продовжувати виконувати покладені на них обов’язки в повному обсязі.

Тому Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції ( https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/08/npu164m.pdf ) з клопотанням скасувати підпункти 8 – 14  пункту 1 Постанови № 164 як такі, що втратили свою актуальність. Та, відповідно, переглянути і привести у відповідність Постанову КМУ від 06.03.2022 № 209, в тому числі виключити підпункт 16 пункту 1 цієї Постанови, як такий, що не може бути в повній мірі виконаний нотаріусами.

Мін’юст у своїй відповіді повідомив, що під час підготовки змін буде взято до уваги пропозиції, висловлені Нотаріальною палатою України. https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/08/MU164.pdf 

НПУ завжди максимально підтримує усі реформи, спрямовані на розвиток держави, захист прав та інтересів фізичних і юридичних осіб, та висловлює готовність долучитись до напрацювання відповідних змін до нормативно-правових актів.

Переглядів:
стрічка новин