Новини палати


Нотаріальною палатою України створено Центр медіації – з метою об’єднання нотаріусів, які практикують у сфері медіації, захисту їх прав та професійних інтересів; підготовки пропозицій, висновків та обґрунтувань до проектів законів та інших нормативно-правових актів; впровадження та розвитку альтернативних способів вирішення спорів; проведення навчання з медіації; створення єдиної практики медіації в нотаріаті; додаткового закріплення за нотаріатом України статусу інституту попереджувального правосуддя.

Президент НПУ Володимир Марченко:

«Нотаріуси можуть здійснювати медіацію! Такі норми незабаром будуть передбачені у новому Законі України «Про медіацію». Законопроект вже готується до другого читання та прийняття в цілому. Безумовно, вже сьогодні нотаріус при вчиненні нотаріальної дії виконує певні функції медіатора, а характер нашої професії узгоджується з концепцією медіації. Але згідно із Законом буде запроваджено вимоги до медіаторів та спеціальну процедуру медіації.

Нам важливо бути готовими до таких новацій – тому при НПУ створено Центр медіації, і вже зараз ми запускаємо навчальний курс, розроблений спеціально для нотаріусів. Нотаріуси зможуть пройти навчання згідно із вимогами майбутнього Закону про медіацію, аби з часом повноцінно практикувати медіацію. Окрім того, ті нотаріуси, які першими пройдуть цей курс, зможуть потім самі стати тренерами та навчати колег на місцях, а також матимуть можливість очолити регіональні представництва Центру медіації НПУ.

Шановні колеги! Сертифікат медіатора – це важливий внесок у ваше майбутнє!»

Ірина Петрова, голова Центру медіації НПУ:

«Створення Центру медіації є важливим кроком для участі нотаріату як органу безспірної юрисдикції у розбудові інституту попереджувального правосуддя. Основними завданням Центру є проведення спеціальних навчань для нотаріусів із отриманням відповідних сертифікатів, організація регулярних зустрічей з метою обміну досвідом, зокрема з іноземними експертами. Медіація – це інструмент, який допомагає легко і швидко домовлятися, нести мир та злагоду в професійне та повсякденне життя».

Положення про секцію Нотаріальної палати України «Центр медіації» та її персональний склад затверджено рішенням Ради НПУ (Протокол № 76 від 11.11.2020).

Склад секції – нотаріуси, які мають сертифікати про проходження навчальних програм з медіації: Ірина Петрова, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, к.ю.н.; Василь Юрченко, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, к.ю.н.; Неля Остапчук, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу; Тетяна Суханова, приватний нотаріус Вінницького міського нотаріального округу; Людмила Кондра, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу.

 Програма «Медіація: базові навички для нотаріуса» розроблена спеціально для нотаріусів – і в цьому її унікальність та практичність.

За результатами навчання проводиться іспит, за умови успішного складання якого учасники отримують Сертифікат відповідно до вимог майбутнього Закону України «Про медіацію» (законопроект № 3504 готується до другого читання та прийняття в цілому).


Автори та тренери програми – Аліна Сергєєва та Тетяна Цувіна, експерти з міжнародним досвідом в сфері медіації; адвокати, медіатори; автори першої в Україні програми з медіації для закладів вищої освіти, що готують правників; співавтори підручника з медіації; розробники програм для адвокатів, суддів та нотаріусів.

Навчання здійснюватиметься у два етапи:
– теоретичний (40 годин, 02.02.2021 – 06.04.2021) – онлайн-лекції, вправи, обговорення;
– практичний (50 годин, дати буде визначено за результатами формування груп) – навчання офлайн, відпрацювання навичок та технік, для зручності у чотирьох містах: Київ, Харків, Львів, Одеса.

Програма проводиться із застосуванням інтерактивних методів навчання, передбачає коучинг та зворотній зв’язок з боку тренерів.

РЕЄСТРАЦІЯ – на сайті radnyk.npu.ua

 Маєте питання щодо реєстрації? Звертайтеся: radnyk@npu.ua 

Переглядів:
стрічка новин