Новини палати

Відповідно до статті 2 Закону України «Про нотаріат», державне регулювання нотаріальної діяльності зокрема полягає у проведенні перевірок організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства. Контроль за організацією нотаріату, перевірка організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства здійснюються Міністерством юстиції України та його територіальними органами.

Порядок проведення перевірки організації роботи державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, організації нотаріальної діяльності приватних нотаріусів, дотримання державними і приватними нотаріусами порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства, затверджений Наказом Міністерства юстиції України від 17.02.2014  № 357/5.

З березня поточного року в Україні тривають карантинні заходи з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Незважаючи на це рівень захворюваності продовжує невпинно збільшуватись, створюючи колапс в медичній сфері та забираючи життя громадян.

Нотаріат відноситься до критичної інфраструктури і продовжує працювати в умовах пандемії з виконанням всіх передбачених законодавством заходів безпеки. Необхідність вести прийом фізичних та юридичних осіб посилює ризики.

Окрім ризику поширення інфекції відвідувачами нотаріальної контори, існує ризик поширення коронавірусної хвороби представниками територіальних органів Міністерства юстиції під час проведення перевірок останніми.

Так, до обласних відділень Нотаріальної палати України, почали масово надходити тривожні повідомлення про захворювання посадових осіб територіальних органів МЮУ. Інкубаційний період COVID-19 триває 14 днів, у зв’язку з чим людина можете не знати про свою хворобу й бути вірусоносієм, чим сприяти поширенню пандемії. У випадку інфікування, нотаріус стає носієм і наражає на небезпеку не лише себе, а й відвідувачів, значна частина з яких є людьми похилого віку, які належать до групи підвищеного ризику.

Для боротьби з пандемію Верховною Радою України було прийнято ряд законів в тому числі Закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», якими було накладено мораторій на проведення ряду видів перевірок, в тому числі на перевірки в сфері державного нагляду.

У зв’язку з істотним погіршення епідеміологічної ситуації, зокрема з  тенденцією до віднесення більшості регіонів до червоної чи помаранчевої карантинних зон, та з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) Нотаріальна палата України, звертається з пропозицією розглянути питання введення тимчасового мораторію на проведення планових перевірок організації роботи державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, організації нотаріальної діяльності приватних нотаріусів, дотримання державними і приватними нотаріусами порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства.

Щодо позапланових перевірок за скаргами громадян, то пропонуємо до закінчення карантинних заходів, проводити більшість з них дистанційно. З відновленням звичайного режиму роботи після подолання пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19).

Вважаємо, що запропоновані заходи сприятимуть успішному подоланню наслідків коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні.

Переглядів:
стрічка новин