Новини палати

Президент Нотаріальної палати Володимир Марченко та голова відділення НПУ в Львівській області Юрій Пилипенко 19 листопада 2021 року взяли участь в круглому столі на тему «Ринок землі: судова практика та питання державної реєстрації», організованої проектом ЄС «Право-Justice» за участю Львівської Регіональної ради з питань реформи правосуддя.

Спікерами виступили судді Верховного Суду, Західного апеляційного господарського суду, представники Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, експерти «Право-Justice».

Володимир Марченко у вітальному слові наголосив на актуальності обговорення особливостей процесу державної реєстрації в умовах відкритого ринку землі, єдиної судової практики з цих питань.

«Нотаріальна палата України ще задовго до відкриття ринку землі неодноразово попереджала: до напрацювання законів та іншої нормативної бази із земельних питань, реєстрації, нотаріального посвідчення угод слід підходити дуже виважено, адже суди можуть перевантажитися земельними справами. Сподіваємося, що все було зроблено мудро і цього не трапиться, – зазначив Володимир Марченко. – Зі свого боку нотаріуси зараз роблять все, щоб максимально захистити права та законні інтереси власників, користувачів та набувачів землі. Саме нотаріальний захист — один із дієвих інструментів протидії та запобігання агрорейдерству».

Юрій Пилипенко виступив із доповіддю на тему «Практичні аспекти у сфері державної реєстрації прав на земельні ділянки», яка викликала жваве обговорення за участю суддів. Досвід нотаріусів у сфері державної реєстрації надзвичайно важливий для подальшого формування судової практики.

Загалом, як свідчить здійснений НПУ аналіз питань, із якими звертаються громадяни до нотаріусів, в суспільстві зростає розуміння цінності землі, власності, необхідності належного оформлення договорів та інших документів. Механізми взаємодії нотаріусів та громадян налагоджені, ведеться щоденна правопросвітницька робота.

Переглядів:
стрічка новин