Новини міжнародного нотаріату

26-27 вересня 2023 року у Лондоні, з нагоди 650-ї річниці Лондонського Товариства нотаріусів-писарів (scriveners) Англії та Уельсу, відбулось засідання робочої групи МСЛН «Діалог між правовими системами».

У міжнародному заході взяли участь представники суддівського корпусу Великобританії, вказаного Товариства та нотаріатів-членів МСЛН, зокрема голова Комісії Нотаріальної палати Українз міжнародного співробітництва, член Генеральної ради МСЛН Сабріна Сибіга.

На засіданні робочої групи було розглянуто питання щодо «Додаткової цінності нотаріально посвідченої дії», а також презентовано коротку історію нотаріусів-писарів Англії та Уельсу.

Загалом, нотаріуси у Великобританії представляють систему загального права (англосаксонську правову систему) і поділяються 3 класи: окружних (звичайних) нотаріусів, які є практикуючими солісіторами (близько 750 осіб), загальних нотаріусів-писарів (35 осіб) та церковних нотаріусів, які здійснюють свою діяльність при судах.

За своїми повноваженнями і функціями нотаріуси-писарі є досить близькими до системи континентального права. Саме тому Товариство нотаріусів-писарів є членом Міжнародного союзу нотаріату (МСЛН). Нотаріуси-писарі відрізняються від звичайних додатковою кваліфікацією. Крім проходження 5-річного стажування під керівництвом практикуючого «скрівенера», вони повинні скласти кваліфікаційний іспит, до якого входять: іспит на знання двох іноземних мов, з права країни основної іноземної мови та іспит з поглибленого знання нотаріального права. Оскільки для нотаріусів-писарів не встановлюються нотаріальні округи, вони можуть виїжджати за межі країни для вчинення нотаріальних дій на прохання клієнта. Для цього від них вимагається також знання внутрішнього права відповідної країни. Відтак, їм притаманна спеціалізація за видами діяльності або за країнами, за законодавством і мовою, якої здатний вчиняти дії конкретний нотаріус-писар.

В ході спілкування на полях конференції представники Лондонського Товариства розповіли про основні повноваження нотаріусів в Англії та Уельсі: вони не займаються питаннями внутрішнього права, наприклад спадкового чи сімейного. Тут нотаріуси виконують досить неординарну роль на відміну колег по всьому світу. Вони задіяні у роботі, яка передбачає транскордонний елемент. Йдеться про створення документів фізичними чи юридичними особами, які надалі будуть використані за кордоном. Англійський нотаріус є юридичною ланкою у структурі, що допомагає налагодити комунікацію між усіма учасниками процесу, що виходить за межі однієї країни. Нотаріуси в Англії та Уельсі можуть проводити віртуальні зустрічі та електронно засвідчувати документи. Проте, щоб унеможливити фактор неправомірного впливу на клієнта-підписанта через відеозв’язок, нотаріуси не використовують дистанційне підписання документів для тих, хто виступає як фізична особа, а не від імені компанії.

27 вересня 2023 року в офісі Едурда Гардінера, голови Товариства нотаріусів-писарів Англії та Уельсу, Сабріна Сибіга взяла участь у круглому столі з питання використання технологій штучного інтелекту у відносинах з вразливими особами і як знайти баланс між наданням їм  доступу до права та захистом їхніх інтересів.

Користуючись нагодою, присутнім повідомлено про актуальні події в Україні у зв’язку з російською агресією, про внесок кожного українського нотаріуса в перемогу України у війні та висловлено велику подяку від імені НПУ за фінансову, військову, правову та моральну допомогу нотаріусам  та народу України.

Переглядів:
стрічка новин