Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Представники Нотаріальної палати України на запрошення Нотаріальної палати Литви 3 грудня взяли участь в міжнародній конференції «Латинському нотаріату в Литві – 30 років».

До заходів долучилися нотаріуси Литви, представники державних органів Литви, науковці, громадські організації, керівництво міжнародних нотаріальних організацій, президенти нотаріальних палат Європи.

Із онлайн-зверненням від імені нотаріальної спільноти України виступив президент НПУ Володимир Марченко, який зазначив, що нотаріат Литви є зразковим прикладом поєднання традицій та новацій, акцентував на великій спільній історії обміну досвідом, подякував литовським колегам за підтримку українського нотаріату.

Варто зауважити, що Нотаріальна палата Литви під керівництвом Марюса Страчкайтіса із перших днів війни активно підтримувала нотаріат України. Зокрема, надала допомогу в Благодійний фонд НПУ у розмірі 25 000 євро (загальна кількість нотаріусів у Литві – близько 230 осіб).

Безпосередньо до заходів у Вільнюсі долучилися заступник голови Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності Тетяна Кучеренко та член Комісії Анна Котляр.

Реформування нотаріату в Литві було завершено 15 вересня 1992 року, після прийняття Закону про нотаріат Литовської Республіки. Закон, що набрав чинності 1 грудня 1992 року, встановив у Литві класичну модель латинського нотаріату. Сьогодні така нотаріальна система діє у 91 країні світу, є найпоширенішою у Європі та ефективно допомагає забезпечувати законність та стабільність цивільних правовідносин, сприяє захисту законних інтересів особи та держави.

Під час конференції обговорили надбання нотаріату Литви, його місце в системі цивільного права, проблеми та перспективи, правовий статус нотаріуса та професійного самоврядування, роль нотаріату як превентивного правосуддя, передачу нотаріусам нових функцій, аспекти подальшого розвитку професії нотаріуса, високий рівень довіри суспільства до інституту нотаріату.

Значну увагу було приділено  питанню війни рф проти України. Доповідачі та колеги з Литви, Польщі, Німеччини, Грузії, інших країн висловлювали свою підтримку нотаріусам України та розповідали про ті проекти, які організовують для надання допомоги українським колегам як за кордоном, так і в Україні, зокрема, на територіях, де ведуться бойові дії. Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять жертв війни в Україні.

Від імені Нотаріальної палати України та усіх українських колег представники НПУ привітали нотаріусів Литви з ювілеєм, висловили розуміння усіх проблем та викликів, а також слова вдячності за підтримку України впродовж війни та зазначили: «Ми мріємо запросити усіх вас в Україну після Перемоги!».

Після завершення урочистих заходів представники НПУ відвідали Другу нотаріальну контору міста Вільнюс, яка є найбільшою в Литві. Під час робочого візиту ознайомилися із роботою електронної інформаційної системи eNotaras, системою захисту даних, специфікою вчинення віддалених нотаріальних дій, обговорили питання організації діяльності нотаріату в Литві, особливостей вчинення окремих нотаріальних дій нотаріусами Литви та питання фінансового моніторингу.

Нотаріальна палата України бажає литовському нотаріату подальшого успішного розвитку!

Переглядів:
стрічка новин