Новини палати

 

10 липня 2024 року відбулася II Конференція «Бізнес vs санкції», спікером на якій виступив приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Дмитро Кирилюк із темою «Проблемні аспекти застосування санкційного законодавства в нотаріальній і реєстраційній практиках. Пошук та ідентифікація підсакційних активів. Санкційне рейдерство».

Під час виступу Дмитро Кирилюк звернув увагу на наступні нюанси:

– невизначеність понятійного апарату санкційного законодавства в нотаріальній практиці; вплив санкційного законодавства на цивільний оборот;

– проблемні аспекти правового визначення понять «прямий та опосередкований вплив»;

– невизначеність та правова аморфність категорії «опосередкований вплив» як можливий чинник блокування обороту активів;

– алгоритм пошуку в Державному реєстрі санкцій, недоліки функціонування реєстру;

– аналіз нового явища в правовому просторі України – так званого «санкційного рейдерства»: як недобросовісні дії в певному конкурентному середовищі можуть заблокувати можливості фізичної чи юридичної особи по розпорядженню активами.

Спікер висловив ідею для ефективної роботи санкційного законодавства: санкційні обтяження можна реєструвати у профільних державних реєстрах, в тому числі у Державному реєстрі речових прав, за аналогією з арештом. В такому випадку точно не відбудеться відчуження обтяженого активу.

«Дуже важливо, щоб в Державний реєстр санкцій інформація вносилася своєчасно. Також важливо, щоб Державний реєстр санкцій працював на надійному пошуковому движку», – зауважив Дмитро Кирилюк.

Переглядів:
стрічка новин