Новини палати

01 серпня 2023 року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 802 «Про внесення змін до пункту 22 Порядку здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України» (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-punktu-22-poriadku-zdiisnennia-perevirky-vidpovidnosti-nabuvacha-abo-s802-10823).

Редакцію пункту 22 Порядку приведено у відповідність до частини другої статті 130 Земельного кодексу, з урахуванням змін внесених Законом 02.05.2023 № 3065-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки», який набув чинності 08.06.2023.

Редакції норми до внесення змін Редакція норми з урахуванням внесених змін

22. Якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення належить набувачеві (власникові) на праві спільної сумісної/часткової власності, площа земельної ділянки, яка перебуває у його власності, визначається пропорційно до частки у праві власності.

Якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення перебуває у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

 

 

Відсутній.

22. Якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення належить набувачеві (власникові) на праві спільної часткової власності, площа земельної ділянки, яка перебуває у його власності, визначається пропорційно до частки у праві власності.

Якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення перебуває у спільній сумісній власності, крім спільної сумісної власності подружжя (колишнього подружжя), вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

У разі коли земельна ділянка сільськогосподарського призначення перебуває у спільній сумісній власності подружжя, площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення враховується у загальній площі земельних ділянок лише того з подружжя (колишнього подружжя), за яким зареєстровано право власності.

 

Відповідно до частини першої статті 52 Закону «Про Кабінет Міністрів України», постанови КМУ, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування. Наразі відсутня інформація про опублікування Постанови № 802.

Відповідно до частини другої статті 130 ЗК України у редакції, що діє з 08 червня 2023 року, площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується у загальній площі земельних ділянок лише того з подружжя (колишнього подружжя), за яким зареєстровано право власності.

Переглядів:
стрічка новин