Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко 19 жовтня взяв участь у засіданні Керівного комітету Проекту ЄС «Право-Justice» ІІ, під час якого обговорювався звіт прогресу роботи Проекту за поточний рік.

Одним із головних напрямків співпраці НПУ та «Право-Justice» є запровадження Єдиної державної електронної системи Е-нотаріату. Це питання вже давно опрацьовується в спільних робочих групах, разом із Мін’юстом та іншими стейкхолдерами.

Процес певним чином призупинився через війну, але законопроект № 5644 про реформу нотаріату готується до другого читання, з’являються новації на рівні підзаконних нормативно-правових актів.

«Усі зміни важливо реалізувати на засадах законності, захисту прав громадян, збереження нотаріальної таємниці, високого рівня кібербезпеки, передачі низки повноважень професійному саморегулюванню, – зауважив Володимир Марченко. – Ми підтримуємо зв’язок із нотаріатами-членами МСЛН, і маємо спільну позицію, що Е-нотаріат повинен бути ефективним інструментом для нотаріуса, але ні в якому разі не його замінником».

Для повноцінного запровадження Е-нотаріату НПУ сподівається у співпраці з «Право-Justice», окрім лобіювання та розробки необхідних законодавчих змін, отримати також технічну підтримку, допомогу із написанням програмних продуктів, цифровізацією архівів.

 

Переглядів:
стрічка новин