Новини палати

Нотаріус – це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Чинне законодавство України покладає на нотаріусів, окрім вчинення нотаріальних, дій ще низку повноважень, зокрема у сфері державної реєстрації. Наявність такого кола повноважень робить роботу нотаріуса суспільно-значимою, а отже накладає високі вимоги не лише до знань, але й до моральних та етичних якостей осіб, які отримують право зайняття нотаріальною діяльністю.

Встановлення високих вимог до осіб, які мають намір займатись нотаріальною діяльністю, зумовлено необхідністю забезпечення ефективного позасудового захисту та охорони законних прав та інтересів громадян, установ, підприємств, організацій та держави.

Процедура проведення кваліфікаційного іспиту на право на заняття нотаріальною діяльністю не передбачає участі в ній Нотаріальної палати України ні на етапі проведення іспиту, ні на етапі підготовки до нього.

В той же час, НПУ як орган самоврядування нотаріусів уважно спостерігає за іспитом та його результатами. Ми поділяємо прагнення щодо недопущення будь-яких зловживань при його складанні та впевнені у високому рівні підготовки кандидатів, які дійсно склали його самостійно.

Робота Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату в частині проведення іспиту є відповідальною та чітко регламентованою нормативно-правовими актами та не допускає наявності суб’єктивного фактору.

Враховуючи поважний склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату, ми впевнені, що прийняті ними рішення будуть справедливими та прийнятими у відповідності до вимог чинного законодавства, а лави членів Нотаріальної палати України будуть поповнені високопрофесійними та доброчесними колегами, які досягли цього виключно завдяки своїй наполегливій праці.

Окреме занепокоєння викликає рівень захисту програмного забезпечення, як щодо забезпечення складання кваліфікаційного іспиту, так і інших єдиних та державних реєстрів, з чим неодноразово зіштовхувались представники нотаріальної спільноти. А також необхідність посилення адміністратором контролю таких реєстрів та створених ним рівнів доступу.

Нотаріальна палата України послідовно зазначає про необхідність забезпечення контролю за майбутньою системою електронного нотаріату саме за нотаріальною спільнотою, що дозволить забезпечити її надійний захист та збереження нотаріальної таємниці.

Переглядів:
стрічка новин