Новини палати

Наказом Фонду державного майна України від 25 червня 2021 року № 1097 введено в експлуатацію Єдину базу даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості, сервісом послуги електронного визначення оціночної вартості та автоматичного формування електронних довідок про оціночну вартість об’єкта нерухомості.

За повідомленням, оприлюдненим на офіційному вебсайті ФДМУ, із 29 червня 2021 року Порядок ведення Єдиної бази даних звітів про оцінку (затверджений наказом ФДМУ від 17 травня 2018 року № 658) застосовується в редакції наказу ФДМУ від 12 січня 2021 року № 24.

Таким чином, ФДМУ реалізував технічну можливість застосування положень статті 172 Податкового кодексу України в редакції Закону України № 354-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна».

Нагадуємо, що відповідно до пунктів 172.3. та 172.4. статті 172 Податкового кодексу України, під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності:

– електронної довідки про оціночну вартість такого об’єкта нерухомості

або

– звіту про оцінку, зареєстрованого відповідно до пункту 172.3 ст. 172 ПКУ,

та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору, і вносить до Єдиної бази інформацію про ціну договору купівлі-продажу.

Під час посвідчення правочинів з продажу (обміну) об’єктів нерухомості нотаріус перевіряє:

– зміст електронної довідки про оціночну вартість об’єкта нерухомості на достовірність даних про об’єкт нерухомості, унікальний реєстраційний номер та дату формування цієї довідки (довідка про оціночну вартість об’єкта нерухомості за результатами електронного визначення оціночної вартості є чинною впродовж 30 календарних днів з дня її формування Єдиною базою)

або

– дату реєстрації звіту про оцінку в Єдиній базі та наявність присвоєного йому унікального реєстраційного номера,

а також звіряє інформацію про суб’єкта оціночної діяльності (оцінювача) та ринкову вартість об’єкта нерухомості, які містяться у звіті про оцінку, з даними Єдиної бази.

 

Інструкція щодо порядку реєстрації Кабінету користувача Єдиної бази даних звітів про оцінку

Відеоінструкція щодо формування витягу

 

Переглядів:
стрічка новин