Новини палати

Закон України від 29 червня 2023 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» сьогодні направлено на підпис Президенту України.

Законом встановлено, що в обов’язковому порядку свої електронні кабінети в ЄСІТС реєструють: адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи.

Електронний кабінет – це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) ЄСІТС, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів ЄСІТС або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу.

Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням КЕП чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Особі, яка зареєструвала Електронний кабінет в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи.

Але це не позбавляє особу права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

У випадку звернення до суду особи, яка зобов’язана зареєструвати Електронний кабінет відповідно до цього Закону, але не зареєструвала його, суд:
повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду;
постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху;
має право вирішити справу за наявними матеріалами у разі, якщо відзив подано зазначеною особою не через Електронний кабінет.

Днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до Електронного кабінету особи.

Положення щодо Електронного кабінету вводяться в дію через 90 днів з дня опублікування цього Закону.

Звертаємо увагу, що офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.

Переглядів:
стрічка новин