Новини палати

Із 1 липня 2021 року нотаріуси зможуть безкоштовно підключитися до онлайн-модуля Державного земельного кадастру з метою перевірки накопичення особою квоти земельних ділянок сільськогосподарського призначення у розмірі 100 га. Користування інформацією також буде здійснюватися безкоштовно.

Про це стало відомо під час робочої зустрічі представників Нотаріальної палати України, Мін’юсту, Мінагрополітики, Держгеокадастру та ДП «Центр ДЗК» 30 червня.

Напередодні НПУ закликала забезпечити нотаріусам належний безкоштовний доступ до ДЗК, без чого неможливе здійснення повноцінної перевірки в рамках функціонування ринку землі.

В сьогоднішній зустрічі взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Інна Бернацька, нотаріуси Світлана Єлістратова, Вікторія Бабенко та Олена Павловська, Міністр агрополітики Роман Лещенко та його заступник Тарас Висоцький, директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції Дмитро Кирилюк, голова Держгеокадастру Сергій Завадський та його перший заступник  Анатолій Мірошниченко, гендиректор «Центру ДЗК» Юрій Діль.

У зв’язку із відкриттям ринку с/г землі сторони обговорили актуальні питання законодавства та нотаріальної практики. Зокрема, йшлося про особливості доступу нотаріусів до інформації про земельні ділянки, що необхідно для здійснення перевірки набувачів згідно оновлених норм Земельного кодексу України.

НПУ продовжує опрацювання усіх питань роботи нотаріату в умовах ринку землі, задля забезпечення юридичної чистоти та безспірності нотаріальних дій. Про всі новації та методичні рекомендації повідомлятиметься на офіційному вебсайті НПУ та сторінках соцмереж.

1 липня о 10:00 розпочнеться організований НПУ інформаційний марафон для нотаріусів «Відкриття ринку землі: організаційні питання роботи нотаріату».

Як нотаріусу отримати доступ до даних ДЗК

Переглядів:
стрічка новин