Новини палати


Відповідно до Закону № 592-IX із 01 січня 2021 року нотаріуси як особи, які провадять незалежну професійну діяльність, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

В зв’язку із численними зверненнями нотаріусів, з метою уникнення неправомірного нарахування ЄСВ, Нотаріальна палата України звернулася до голови Державної податкової служби України із проханням:

– надати роз’яснення щодо порядку звільнення від сплати нотаріусами за себе ЄСВ (згідно із ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ): чи відбувається таке звільнення автоматично, чи потребує звернення нотаріуса до органів ДПС (в такому разі конкретизувати процедуру);

– взяти під особистий контроль виконання територіальними органами ДПС надзвичайно соціально орієнтованої ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Лист НПУ: https://npu.ua/wp-content/uploads/2021/05/esv.pdf

Переглядів:
стрічка новин