Новини міжнародного нотаріату

На запрошення президента Генеральної ради іспанських нотаріусів Хосе Анхеля Мартінеса Санчіса делегація Нотаріальної палати України у складі президента НПУ Володимира Марченка та голови Комісії з міжнародного співробітництва НПУ Олександра Бєднова 18-20 лютого 2019 року взяла участь у міжнародних зустрічах та круглому столі, що проходили у рамках Всесвітнього конгресу юристів у Мадриді.

Систему боротьби  з відмиванням грошей, що функціонує в іспанському нотаріаті, було презентовано 18 лютого 2019 року в будинку Генеральної ради іспанських нотаріусів для присутніх на форумі делегацій від Нотаріальних палат України, Грузії, Румунії, Угорщини, Сербії, Чорногорії, Естонії, Німеччини, Греції, а також голів  Конституційних Судів цих країн.

Слід відзначити високий представницький рівень міжнародного заходу: приймаюча сторона була представлена головою Конституційного суду Іспанії Хуаном Хосе Гонсалесом Рівасом, президентом Міжнародного союзу нотаріату Хосе Маркеньо де Йано, членами Генеральної ради іспанських нотаріусів на чолі з її президентом Хосе Анхелем Мартінесом Санчісом.

У своєму виступі президент Генеральної ради іспанського нотаріату зазначив, що в Іспанії нотаріуси відіграють вирішальну роль у запобіганні відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та податковому шахрайству. З метою оптимізації боротьби з цими злочинами у 2005 році на базі Генеральної ради нотаріусів Міністерством економіки було створено Централізований орган з питань запобігання відмиванню грошей (Centralized Organization for the Prevention of Money Laundering, OCP). В основу концепції його створення закладено впровадження нових технологій, централізоване використання інформації, а також аналітична спеціалізація. На сьогоднішній день понад 2800 іспанських нотаріусів беруть активну участь в інформуванні органів влади про підозрілі операції, що мають ознаки відмивання грошей та фінансування тероризму.

Більш детально на роботі Централізованого органу запобігання зупинився керівник аналітично-інформаційного підрозділу ЦОЗ Маріано Гарсія Фресно. Він розповів, що даний орган є основною структурою іспанського нотаріату у боротьбі з економічною злочинністю. Його створення дозволило активізувати та спрямувати співпрацю нотаріусів у цій галузі з органами державної влади, судовими та поліцейськими органами.

ЦОЗ складається з двох підрозділів:
– аналітичний  відділ – тісно співпрацює з підрозділом фінансової розвідки (ПФР) Іспанії, здійснює огляд операцій високого ризику та повідомляє про них ПФР, відповідає на запити ПФР, судових органів та поліції, інформує нотаріусів про типові ознаки і ризикові операції, відповідає на їхні запитання;
– відділ навчання, процедур та контролю – затверджує заходи внутрішнього контролю, які повинні застосовувати нотаріуси, розробляє навчальні програми для нотаріусів та їх персоналу, здійснює нагляд за дотриманням нотаріусами процедур внутрішнього контролю.

Фахівці ЦОЗ здійснюють свою роботу шляхом аналізу та передачі даних (завжди в контексті іспанських правил захисту даних) завдяки тому, що операції, які проводяться нотаріусами, параметризуються та зберігаються в Єдиному комп’ютерному нотаріальному індексі (ЄКНІ) – потужній базі даних, створеній іспанським нотаріатом у 2004 році. Ця структурована база даних містить інформацію про близько 162 млн. операцій, здійснених нотаріусами з 1 січня 2004 року. Ці дані записуються і передаються через захищену мережу до Ради нотаріусів з понад 2800 нотаріальних контор двічі на місяць і інтегруються у ЄКНІ. Масив бази складає понад 116 мільйонів параметризованих документів, містить основні відомості про 122 млн. публічно-правових справ, дані на 38,4 млн. фізичних осіб, 3,3 млн. юридичних осіб,  93 млн. об’єктів та 22,3 млн. нерухомості, що зареєстровані у дезагрегований спосіб (у розбивці) у кожному нотаріальному офісі.

Вказаний індекс дозволяє фахівцям ЦОЗ ідентифікувати та відстежувати будь-яку дію чи угоду, яка може являти собою відмивання грошей або інші злочини. У разі виявлення можливого правопорушення фахівці ЦОЗ повідомляють Виконавчу службу Комісії із запобігання відмиванню коштів та фінансових злочинів (SEPBLAC), найвищий орган Іспанії з боротьби з відмиванням грошей. Також ЦОЗ щоденно отримує запити від державних органів.

Від Єдиного комп’ютерного нотаріального індексу походять два інших важливих інструмента – База даних про бенефіціаріїв власності та База даних про осіб з публічною відповідальністю.

База даних про бенефіціаріїв власності (BDTR)була офіційно  створена у березні 2012 року за підтримки  Іспанської агенції захисту даних. BDTR є єдиною у світі системою, яка дозволяє державним органам отримувати максимальну продуктивність від інформації про права володіння компаніями, що міститься в Єдиному комп’ютерному індексі нотаріуса. Її місія полягає у визначенні того, хто стоїть за компанією, і є вирішальним чинником боротьби з такими злочинами, де загальним є використання підставних осіб та підставних компаній.

Сьогодні завдяки BDTR менш ніж за три хвилини можна дізнатись, хто є фактичним власником 2,2 мільйонів компаній та організацій, будь то товариства з обмеженою відповідальністю, акціонерні товариства, фонди, політичні партії чи інші асоціації й організації зі складними структурами. Іншою сильною стороною BDTR є те, що вона враховує фактичне право  власності багатьох іноземних компаній, які працюють безпосередньо в Іспанії або через іспанську компанію. Це єдина база даних, де ця інформація зберігається, оскільки ці компанії не зобов’язані реєструватися в будь-яких компаніях або адміністративному реєстрі.

Завдяки інформації, що міститься в Єдиному індексі та BDTR, Централізований орган із запобігання відмиванню коштів зміг створити базу даних, в якій ідентифіковано більше 25 000 осіб, що несуть публічну відповідальність, а також їхніх партнерів. Картотека, яку мають нотаріуси, доступна також судовим органам, державним службам безпеки та іншим установам, відповідальним за запобігання та боротьбу з економічною злочинністю.

Ще одна структура, з якою також тісно співпрацює іспанський нотаріат, – це Орган податкового співробітництва (ОПС), що був створений у 2007 році для попередження та боротьби з податковим шахрайством. Із запровадженням цієї структури нотаріат зміцнив свою співпрацю з Казначейством, надаючи інформацію про найважливіші потоки з точки зору податків.

OПС надсилає до Державної податкової служби щомісячні звіти з інформацією про операції, які мають важливе значення з точки зору податків, зокрема, якщо окремі особи не повідомили нотаріусу свій податковий ідентифікаційний номер (ПІН) або відмовились ідентифікувати чи надавати інформацію про засоби платежу, що використовуються при купівлі та продажу нерухомості.

Робота фахівців ЦОЗ та OПC здійснюється у повній відповідності до правил захисту даних, що гарантують право громадян на особисту недоторканність та конфіденційність інформації. Цього порядку фахівці неухильно дотримуються під час підготовки відповідей на запити судових, адміністративних та поліцейських органів, які виконують свої функції  боротьби з цими злочинами.  Система, розроблена іспанським нотаріатом, гарантує, що інформація залишається захищеною та зашифрованою, і лише  невелика кількість установ та осіб може її вимагати в контексті боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та податковим шахрайством.

Після презентації ЦОЗ відбулося спілкування з керівництвом МСЛН – Президентом МСЛН Хосе Маркеньо де Йано та віце-президентом з країн Європи Зігрун Ербер-Фаллер, яким була доведена інформація щодо останніх подій навколо українського нотаріату в зв’язку з прийняттям підзаконних актів, що встановлюють обмеження для доступу нотаріусам до професії. Керівники МСЛН висловили повну підтримку позиції НПУ.

Президент Генеральної ради іспанського нотаріату показав українській делегації робочі приміщення центрального офісу та розповів про організацію роботи її апарату.

Зокрема, до штату апарату входить ЦОЗ – основний нотаріальний орган боротьби з економічною злочинністю, сервери якого цілодобово працюють в режимі отримання та передачі інформації. З січня 2006 року Централізований орган із запобігання відмиванню коштів надіслав 180 832 запитів до судових органів, прокуратури, поліції та цивільної гвардії; відомості про 5 547 операцій, підозрюваних у відмиванні грошей на адресу виконавчої служби Комісії з питань запобігання відмиванню грошей та грошових злочинів в Іспанії (SEPBLAC). Крім того, органом нотаріального податкового співробітництва було розглянуто 133 469 інформаційних запитів від податкового управління та регіонального казначейства.

Ввечері цього ж дня Генеральна рада іспанських нотаріусів організувала для іноземних делегацій прийом, який дозволив у неформальній обстановці поспілкуватися з представниками нотаріатів Іспанії, Греції, Грузії, Сербії, Румунії, Чорногорії, Угорщини. Іспанські, сербські та чорногорські нотаріуси висловили підтримку ініціативи України щодо активізації контактів між нотаріальними палатами шляхом участі у спортивних змаганнях, зокрема футбольних турнірах та легкоатлетичних олімпіадах. Делегація НПУ запропонувала президенту МСЛН ініціювати більш активну співпрацю нотаріатів-членів МСЛН у спортивній сфері.

19 лютого 2019 року у Королівському театрі Мадриду розпочався Всесвітній конгрес юристів, який об’єднав понад 1500 учасників. Відкрив Конгрес президент Всесвітньої асоціації юристів д-р Франклін Гоет-Лінарес. На урочистій церемонії з вітальним словом від приймаючої сторони також виступили президент Всесвітньої асоціації юристів Хавьєр Кремадес Гарсія, міністр юстиції Іспанії Долорес Дельгадо, голова Конституційного Суду Іспанії Хуан Хосе Гонсалес Рівас.

Після урочистого відкриття ВКЮ продовжив свою роботу у понад 15 тематичних групах, де розглядались та обговорювались актуальні питання в контексті головної теми Конгресу – «Верховенство права, гарант свободи». Перед учасниками виступили спікери 70 різних національностей з 5 континентів. Серед виступаючих та учасників дискусії були правники-високопосадовці багатьох державних та правоохоронних органів (міністри, голови Конституційних Судів, прокурори, очільники Асоціацій адвокатів, юристів тощо), у т.ч. ЄС, колишні президенти країн, прем’єр-міністри, відомі фахівці з питань права – представники академічних та університетських кіл.

На цьому форумі нотаріуси були представлені на засіданні тематичної групи «Громадська довіра до нотаріуса як простір свободи і справедливості». Основний акцент виступів та дискусій круглого столу, модератором якого був Президент МСЛН Хосе Маркеньо де Йано,  зосереджувався на ролі нотаріуса як гаранта прав людини, особливо найуразливіших категорій осіб.

Голова Комісії з прав людини МСЛН Альмудена Кастро-Хірона у своєму виступі підкреслила: «Участь нотаріуса гарантує, що громадяни можуть здійснювати свої права, незалежно від їхнього статусу, раси, національності, ідеології, статі, думки чи будь-яких інших особистих чи соціальних обставин, тому що нотаріус здійснює роботу, спрямовану на захист людей, насамперед тих, що опинились у ситуації вразливості».

Віце-президент МСЛН з країн Європи Зігрун Ербер-Фаллер зупинилась на важливості боротьби з гендерною дискримінацією: «У тих державах, де існує правова система, що випливає з релігійних правил або звичайного права, дискримінація часто є результатом системи, яка чітко базується на нормах, встановлених державою. Для німецького нотаріуса чим слабша позиція сторони, тим серйознішими будуть наслідки дискримінації. Жінки, які часто поступаються чоловікам в економічному, правовому і соціальному становищі, повинні особливо користуватися правом на нотаріальну функцію захисту». Вона зазначила, що Міжнародний союз нотаріату підготував ряд пропозицій державам з метою уникнення дискримінаційного законодавства: «Не повинно бути жодних обмежень, які б перешкоджали жінкам купувати майно, зокрема, нерухомість, незалежно від того, перебувають вони у шлюб чи ні, їхня правоздатність не може бути визначена інакше, ніж у чоловіків, не повинно бути жодних нерівної участі для чоловіків і жінок, не може бути ніяких обмежень на свободу жінок заповідати і отримувати спадщину, а коли шлюб припиняється через розлучення чи смерть, обом подружжям повинна бути забезпечена відповідна частка спільного майна».

Спеціальний доповідач ООН з прав людей з обмеженими можливостями Каталіна Девандас наголосила на довірі до нотаріату як рушійної сили процесу повного визнання правоздатності людей з інвалідністю відповідно до Конвенції ООН 2006 року.

Пріта Міранті Суюді (Індонезія) зосередила свій виступ на правовому захисті неповнолітніх у своїй країні, що є нагальною проблемою в регіоні з населенням 260 мільйонів осіб: «Дітям потрібна допомога дорослих при управлінні своїми правами. Основною проблемою, що стосується захисту дітей в Індонезії, є невпевненість і невідповідність у встановленні вікових обмежень у різних законах і нормативних актах в країні. Головним зобов’язанням нотаріуса є гарантування захисту та безпеки їхніх прав».

Даний виступ підтримала президент Палати нотаріусів Кот-д’Івуару Йоланда Фольда-Куасі, яка викрила трагедію дітей без ідентичності та внесок нотаріату в її подолання: «В світі налічується 230 мільйонів неповнолітніх без визнаної та зареєстрованої ідентичності, які не можуть отримати доступ до основних державних послуг, таких як охорона здоров’я або освіта, і стають жертвами торгівлі людьми або інших брудних форм насильства. Нотаріуси Кот-д’Івуара спільно з ЮНІСЕФ продовжують працювати, щоб вирішити проблему тих, кого в Африці називають «діти – примари». За два роки нотаріусам в нашій країні вдалося забезпечити десять відсотків свідоцтвами про народження або посвідчення особи».

Президент іспанського нотаріату Хосе Анхель Мартинес Санчіс детально проаналізував нотаріальну функцію: «Громадська довіра до нотаріуса – це шлях до справедливості, свободи договору, здійснення прав і виконання обов’язків. Це суспільне благо».

На завершення виступів представник Національної асоціації нотаріусів Китаю Ци Сянчунь розповів про впровадження у своїй країні нотаріальної системи превентивної правової визначеності для доступу до власності. Китай, як й інші країни колишнього комуністичного блоку, що прийняли вільну ринкову економіку, приєднався до цієї моделі у 2003 році, з тих пір він є повноправним членом Міжнародного союзу нотаріату (МСЛН). З того часу пройшло 15 років, і на сьогоднішній день більше 10 000 нотаріусів здійснюють свою практику в «азіатському гіганті». Нотаріальна система відіграє дуже важливу роль у захисті приватної власності, нотаріальне втручання як універсальна превентивна правова система виконує важливу функцію уникнення суперечок і скорочення судових процесів. У Китаї нотаріуси розглядаються як основні захисники приватних прав, перш за все, в питаннях купівлі-продажу нерухомості, спадщини і шлюбних угод, зазначив представник Національної асоціації нотаріату в Китаї.

20 лютого 2019 року у приміщенні Королівського театру, після підведення підсумків та закриття Конгресу, з офіційною промовою виступив Його Величність Король Іспанії Феліпе VI.

Поїздка делегації Нотаріальної палати України до Мадриду дозволила наглядно ознайомитися з передовим досвідом іспанського нотаріату у сфері боротьби з економічними злочинами, зокрема відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, та сприяла зміцненню контактів з нотаріатами-членами МСЛН.

Переглядів:
стрічка новин