Новини палати

Нотаріусам України відновлено можливість вчинення нотаріальних та реєстраційних дій щодо нерухомого майна, зокрема земельних ділянок. При цьому, згідно із законодавством, під час таких дій нотаріус повинен використовувати відомості Державного земельного кадастру.

Нотаріальні дії щодо цінного майна (дане поняття введено постановою КМУ № 480) здійснюються виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Мін’юстом переліку нотаріусів.

Підпунктом 3 пункту 1 постанови КМУ від 07.05.2022 № 564 визначено, що надання доступу до ДЗК користувачам, які мали такий доступ до 24 лютого 2022 року, здійснюється за рішенням Держгеокадастру на підставі звернень користувачів.

З метою повноцінного відновлення можливості вчинення нотаріальних та реєстраційних дій з нерухомим майном, в тому числі оформлення спадкових прав, Нотаріальна палата України звернулася до Держгеокадастру (лист НПУ від 17.05.2022) із клопотанням відновити доступ до ДЗК нотаріусам, які мали такий доступ до 24 лютого 2022 року, щоб нотаріуси мали можливість отримувати з ДЗК відомості, передбачені Порядком здійснення перевірки відповідності набувача/власника земельної ділянки с/г призначення.

Водночас НПУ клопоче відновити нотаріусам доступ до ДЗК через електронні сервіси, з метою замовлення та отримання онлайн витягів з ДЗК про земельну ділянку та витягів про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а також взаємодії інформаційних систем ДРРП та ДЗК.

Держгеокадастром проведено низку заходів для забезпечення готовності відновлення роботи нотаріату з ДЗК.

Очікується підключення нотаріусів до ДЗК, відновлення взаємодії ДРРП та ДЗК та роботи електронних сервісів.

Сподіваємося на плідне продовження співпраці НПУ та Держгеокадастру задля захисту прав громадян та бізнесу України.

Переглядів:
стрічка новин