Новини палати

 

З 24 лютого 2022 року, у зв’язку зі спричиненими війною загрозами здоров’ю та життю населенню України, розпочаті та продовжуються процеси міграції мирного населення (серед якого велика кількість дітей) на території інших держав.

9 березня 2022 року Польським Сеймом прийнято Закон, який впорядковує ряд правовідносин перебування на території Польщі громадян України, у тому числі дітей. З аналізу статті 25 Закону вбачається: якщо неповнолітній громадянин України перебуває на території Республіки Польща без нагляду дорослих, такій дитині призначається тимчасовий опікун.

У зв’язку з цим можливим вбачається засвідчення справжності підпису заявників на заявах про визначення дорослої особи (осіб) такою (такими), що буде (будуть) здійснювати тимчасовий нагляд за неповнолітніми дітьми на території Республіки Польща, а також комбінування даної заяви із заявою батьків про згоду на виїзд дитини за кордон, передбаченої Правилами перетинання кордону громадянами України.

Комісія НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності спільно з Відділом методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи НПУ підготувала Інформаційний лист “Щодо оформлення заяв про згоду на виїзд дітей за кордон до Польської Республіки та їх тимчасове проживання у зв’язку з війною в Україні”.

Детальніше про Закон Польщі, Інформлист та Додатки (примірні тексти заяв) – за посиланням: https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/03/Polska.pdf

Переглядів:
стрічка новин