Новини палати

Звертаємо увагу нотаріусів, що згідно із п. 55 Постанови КМУ від 30.05.2023 № 600 (якою затверджено Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна) під час посвідчення (або до посвідчення) договору про придбання житла нотаріусом перевіряється наявність факту державної реєстрації припинення права власності отримувача компенсації на знищений закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва, за який надаються кошти компенсації, у зв’язку з його знищенням.

Державна реєстрації припинення права власності на закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт будівництва у зв’язку з його знищенням проводиться за заявою власника (співвласників) закінченого будівництвом об’єкта чи об’єкта незавершеного будівництва будь-яким державним реєстратором (в тому числі нотаріусом або державного реєстратором, що перебуває у трудових відносинах з суб’єктом державної реєстрації прав) в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням нерухомого майна.

Незалежно від місцезнаходження нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва, майбутніх об’єктів нерухомості, проводиться державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти нерухомості, місцезнаходженням яких є Автономна Республіка Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Херсонська області, місто Севастополь (Наказ МЮ від 09.06.2023 № 2179/5).

Отримувач компенсації здійснює дії щодо державної реєстрації припинення права власності на знищений об’єкт нерухомого майна НЕ РАНІШЕ затвердження уповноваженим органом рішення Комісії про надання компенсації шляхом видачі житлового сертифіката і ДО дати нотаріального посвідчення договору про придбання житла з використанням житлового сертифіката.

Отже, законодавство не містить вимоги щодо проведення державної реєстрації припинення права власності нотаріусом, який посвідчує договір про придбання житла. Здійснювати таку державну реєстрацію може будь-який державний реєстратор з дотримання вимог щодо територіальності такої реєстраційної дії.

Як нотаріусу підключитися до Реєстру пошкодженого та знищеного майна

Переглядів:
стрічка новин