Новини палати

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» (законопроект № 1056-1) міг би бути ще кращим, якби у ньому врахували інші антирейдерські механізми, запропоновані Нотаріальною палатою України. На цьому наголосив член Ради НПУ Дмитро Кирилюк під час виступу на II Legal Real Estate Forum, який відбувся 30 жовтня у Києві.

Дмитро Кирилюк став експертом панельної дискусії форуму про алгоритми захисту нерухомості від шахрайства і рейдерства. Відповідну тему також обговорювали представники Ради бізнес-омбудсмена в Україні, Верховного Суду, громадських організацій, юристи та адвокати.

Зробивши короткий екскурс в історію започаткування рейдерства в Україні та створення комунальних підприємств-реєстраторів, Дмитро Кирилюк зазначив, що нотаріальна спільнота першою підняла питання щодо необхідності ретельного контролю при видачі ключів реєстраторам КП – як виявилось, їх особу навіть не встановлювали. Наразі вже проведено верифікацію (перевірку) усіх реєстраторів, результати якої незабаром буде оприлюднено.

Вже орієнтовно місяць в Україні ліквідовано майже всі КП, але сплеску попиту на реєстраційні дії не відбулося, розповів спікер. Черг немає, тому що звичайні люди не користувалися послугами таких «віртуальних реєстраторів», а зверталися до нотаріусів та органів місцевого самоврядування.

Дмитро Кирилюк висловив сподівання, що нещодавно прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» (відповідний законопроект № 1056-1 був розроблений на основі пропозицій НПУ) допоможе знизити рівень рейдерства та захищати право власності громадян і бізнесу. Хоча й не всі ініціативи НПУ увійшли в фінальний варіант закону, є позитивні зрушення: запроваджується багатофакторна автентифікація для входу до реєстру прав на нерухомість; нотаріально посвідчуватиметься акт приймання-передачі частки у ТОВ; вводиться перевірка реєстраторів тощо.

«А якби б у законі залишили запропонований нами «єдиний цикл» нотаріального посвідчення договору про перехід права власності на частку та реєстрації, рейдерство було би практично подолане», – вважає Дмитро Кирилюк. Окрім того, дієвим було би створення єдиного реєстру державних реєстраторів – але ця пропозиція також не потрапила в закон.

Дискусія торкнулася і повноважень Антирейдерської комісії Мін’юсту – спікер наголосив, що вона досліджує лише питання процедури реєстрації та не вирішує спір про право.

Нотаріуси мають великий кредит довіри від суспільства, і НПУ робить все, щоб нотаріуси дотримувалися законодавства, зазначив Дмитро Кирилюк. Важливо й те, що налагоджена конструктивна співпраця із новим Мін’юстом, тому спільні антирейдерські дії мають всі перспективи бути успішними.

Інші учасники дискусії також підтримали позицію НПУ щодо боротьби з рейдерством.



Фотоальбом

Переглядів: