Новини палати Новини міжнародного нотаріату

20 січня 2023 року відбулася невідкладна робоча поїздка президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка до Німеччини, на запрошення президента Федеральної нотаріальної палати Німеччини Йєнса Бормана, з метою участі в засіданні Генеральної асамблеї Ради нотаріатів Європейського союзу. РНЄС – це 22 нотаріати Європейського Союзу, близько 45 000 нотаріусів Європи.

Напередодні заходу відбулася зустріч президента НПУ Володимира Марченка із Міністром юстиції Німеччини Марко Бушманном та Міністром юстиції Латвії Інесе Лібіна-Егнере, які висловили підтримку народу України та нотаріусам України.

Також відбулись робочі зустрічі Володимира Марченка із президентом МСЛН Ліонелем Галльє, президентом Федеральної нотаріальної палати Німеччини Йєнсом Борманом, відповідальним секретарем РНЄС Раулем Радої, президентом Литовської нотаріальної палати Маріусом Страчкайтісом. На кожній із цих зустрічей нотаріат України отримав запевнення необмеженої підтримки.

Офіційну церемонію засідання генеральної асамблеї РНЄС у Берліні відкрив президент ФНП Німеччини Йєнс Борман, і при зверненні до усіх почесних гостей, до усіх президентів нотаріальних палат Європейського союзу, передусім відзначив досягнення народу України та важливість постійної співпраці та підтримки нотаріату України. Увесь зал зустрів ці слова довгими та щирими оплесками.

Німецький нотаріус Петер Стельмащик прийняв президентство в РНЄС від свого італійського колеги Джампаоло Маркоса.

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн на початку свого виступу відзначив важливість спільної підтримки народу України та нотаріату України, наголосив на необхідності закладення підтримки розбудови нотаріату України до «Плану Маршала» через напрацювання спільних погоджених дій. Міністр підкреслив важливу роль нотаріусів як частини превентивного правосуддя.

Міністр юстиції Латвії Інесе Лібіна-Егнере у своєму виступі відзначила єдність європейських країн з народом України в його боротьбі за незалежність та важливість налагодження ще активнішої співпраці нотаріату України в форматі РНЄС. Окрім того, Міністр поділилася досвідом роботи нотаріату Латвії, зважаючи на його високий рівень цифровізації.

Новообраний президент МСЛН Ліонель Галльє виступив за тісну співпрацю всіх нотаріатів на європейському та міжнародному рівнях. Президент підкреслив важливість підтримки нотаріату України та відзначив необхідність продовження надання благодійної допомоги до Благодійного фонду НПУ «Порятунок нотаріусів та їх сімей».

Джампаоло Маркос акцентував на важливості та своєчасності отримання НПУ в березні 2022 року статусу члена-спостерігача РНЄС, а також наголосив на необхідності продовжувати співпрацю РНЄС із НПУ, зокрема щодо роботи Благодійного фонду НПУ «Порятунок нотаріусів та їх сімей».

Президент РНЄС Петер Стельмащик, який став новим президентом РНЄС на 2023 рік, представив свою програму на наступний рік. У центрі уваги – тісна співпраця з європейськими інституціями, зокрема у сфері боротьби з відмиванням грошей, цифровізації законодавства про компанії, захисту прав вразливих осіб. Також Петер Стельмащик пообіцяв і надалі підтримувати нотаріат України.

Відбудова України стає головним пріоритетом в 2023 році. РНЄС та окремі нотаріальні палати надали та продовжують надавати фінансову та іншу допомогу українському нотаріату, інформують про необхідність підтримки України уряди своїх країн, інституції ЄС та міжнародні організації. Однак, для надання постійної підтримки потрібно включити відбудову нотаріату у «План Маршала», зазначив Петер Стельмащик.

Наразі в Україні є поранені та загиблі нотаріуси, також нотаріуси та їх працівники служать у Збройних силах України, багато офісів зруйновано, на тимчасово окупованих територіях викрадено архіви, значна кількість нотаріусів тимчасово змушені відмовитися від здійснення діяльності. Фінансові ресурси вкрай обмежені. Разом з цим, українські нотаріуси роблять все можливе для збереження нотаріату, продовжують працювати, навіть ризикуючи своїм життям.

Як зазначив Петер Стельмащик, однією із основних функцій нотаріату є превентивне правосуддя, особливо під час війни та кризи. Довіреності, спадщина, майнові права, земля, захист вразливих осіб та запобігання корупції – усе це забезпечують нотаріуси як представники держави, тому важливо надати підтримку для превентивного здійснення правосуддя в Україні, наголосив президент РНЄС, та висловив сподівання на ефективну тісну співпрацю з НПУ для України.

Після засідання Генасамблеї РНЄС президент НПУ Володимир Марченко провів низку додаткових робочих зустрічей. Зокрема, президент МСЛН Ліонель Галльє підтвердив підготовку свого візиту до України, також планує відвідати Україну президент ФНП Німеччини Йєнс Борман, можливо із Міністром юстиції Німеччини Марко Бушманном.

Із президентом РНЄС Петером Стельмащиком Володимир Марченко обговорив реформу нотаріату України, в тому числі законопроект № 5644, який зараз готується до другого читання у парламенті, необхідність його підтримки та шляхи реалізації в життя.

Із відповідальним секретарем РНЄС Раулем Радої мова йшла про напрацювання спільної методології, зважаючи на порівняльне законодавство, співпрацю у сфері взаємодії українських та європейських електронних реєстрів, підтримку Благодійного фонду НПУ.

Головними мотивами усіх перемовин були необхідність допомоги українським нотаріусам, цифровізація нотаріату України, зокрема оцифрування архівів, впровадження та розвиток електронного нотаріату на базі НПУ.

НПУ висловлює вдячність Міністру юстиції України Денису Малюсьці, першому заступнику Міністра юстиції України Євгенію Горовцю за підтримку та розуміння важливості співпраці нотаріатів на міжнародному рівні, максимального об’єднання зусиль у напрямку якісного реформування нотаріату.

Переглядів:
стрічка новин