Новини палати Новини міжнародного нотаріату

З 28 травня 2024 року по 01 червня 2024 року делегація Нотаріальної палати України відвідала Берлін – на запрошення та за підтримки Німецького фонду міжнародної правової співпраці, з метою професійного обміну та практичного ознайомлення з німецькою нотаріальною системою, а також задля донесення до міжнародної спільноти проблем України умовах війни.

Основними напрямками обговорення під час візиту були: допомога Україні з боку Фонду та нотаріальної спільноти Німеччини, інформування про руйнівні наслідки війни та загрози, вивчення нотаріальної системи Німеччини, організації роботи нотаріусів, процедури нотаріального посвідчення та засвідчення справжності підписів на документах  в Німеччині, питання електронного нотаріату, міжнародного приватного права з акцентом на спадкове право.

Під час зустрічі президент НПУ Володимир Марченко окреслив ситуацію в Україні та наголосив, що питання завершення війни та допомоги світу Україні повинно залишатись пріоритетним, адже війна вже завтра може поширитися і на інші країни.

Віце-президент НПУ Інна Бернацька акцентувала на унікальності українського нотаріату та запевнила, що колись його історія стане предметом дослідження, як окремо взята професія змогла стати рушійною силою важливих процесів у державі, а під час війни старанно виконує гуманітарну місію.

У своєму виступі гендиректор Фонду Олександра Альбрехт наголосила на бажанні Фонду співпрацювати і допомагати Україні. Очільник Федеральної нотаріальної палати Макс Ерл також наголосив на необхідності підтримувати Україну та зауважив, що після зайняття представником нотаріальної спільноти Німеччини посади в МСЛН одним з основних завдань організації вважається підтримка України – матеріальна, інформативна, нормативна, правова. Макс Ерл сказав, що захоплюється нотаріусами України, які змогли довести: незалежно від складності ситуації в Україні, вони не дозволять похитнутись правовій основі держави.

Узагальнюючи основні теми обговорення, можна зауважити наступне.

Німеччина, як і багато інших країн, говорять про електронний нотаріат, але дуже обережно і вдумливо його застосовують, розуміючи ті ризики, які він несе поряд з позитивом і полегшеннями. Отже, слід пам’ятати, що нотаріус – це перш за все папір і ручка, серце і знання, а новітні технології повинні лише допомагати у цьому.

Нотаріальна палата України, як і Федеральна нотаріальна палата Німеччини, є серйозною рушійною силою розвитку нотаріальної спільноти, розвиток професії, процвітання і повага до неї – в руках нотаріусів та залежить від вкладу кожного.

Нотаріат – це потужний елемент превентивного права, який існує для забезпечення роботи правової системи, а також інституція, яка захищає осіб, які звертаються за вчиненням нотаріальних дій та правовими консультаціями. При цьому, сам факт його існування вже є захистом.

Нотаріусам України важливо вивчати законодавство інших країн та судову практику, працювати над розумінням дії норм міжнародного права, бо це актуальне питання сьогодення.

Цікаво і корисно переймати досвід колег, але потрібно пам’ятати, що в кожного свій шлях, нотаріат України має суттєві надбання, які ми повинні зберегти і покращити, використовуючи й досвід колег.

Нотаріат України має дружню підтримку нотаріату Німеччини, що обов’язково відображатиметься на розвитку міжнародної взаємної співпраці.

Матеріали за результатами роботи делегації будуть максимально використані в роботі комісій Нотаріальної палати України, також  заплановано проведення низки заходів.

 

Повний звіт про робочу зустріч можна прочитати за посиланням: https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/06/berlin24.pdf (дякуємо Тетяні Рачковій за підготовку).

Переглядів:
стрічка новин