Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко взяв участь у слуханнях «Шляхи до миру: проблематика та перспективи альтернативного вирішення спорів у сучасних умовах», які відбулися у Комітеті ВР з питань правової політики 27-28 березня 2024 року.

Метою слухань було визначити пріоритетні кроки та заходи, що посилять роль альтернативних способів врегулювання спорів (АВС) в Україні в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови.

Учасниками заходу були члени Комітету ВР з питань правової політики, представники інших комітетів та фракцій ВР, представники уряду, судової влади, правоохоронних органів, адвокатури, об’єднань медіаторів, приватних виконавців, науковці, міжнародні партнери.

Під час слухань обговорили стан правового регулювання АВС, здобутки та виклики в умовах воєнного стану, визначили необхідні зміни для розвитку АВС.

Володимир Марченко виступив на тему «Розширення повноважень нотаріусів щодо врегулювання окремих правових питань у позасудовому порядку».

Наразі в Україні існує нагальна потреба у пришвидшеному розширенню можливостей для позасудового врегулювання тих правових питань, які можуть бути вирішені без залучення суду, зазначив президент НПУ, і нотаріат одним із правових інститутів, який найбільше відповідає поставленій меті.

Володимир Марченко звернув увагу на Рекомендації МСЛН «Щодо можливості передачі або розподілу компетенцій між суддею та нотаріусом у безспірних справах». У цьому документі  зроблено висновок, що нотаріат є найбільш придатним правовим інститутом для того, щоб виступати альтернативою судді у безспірних справах.

Зокрема, розширення повноважень нотаріусів можливе у таких напрямках: позасудове встановлення нотаріусом фактів, що мають юридичне значення; реєстрація укладення та розірвання шлюбів; нотаріальне забезпечення доказів; розширення практики здійснення нотаріусами медіації.

Презентація: https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/03/2803avs.pdf 

Переглядів:
стрічка новин