Новини палати

Член Ради Нотаріальної палати України, голова ВККН, голова відділення НПУ в Рівненській області, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення Інна Бернацька 6 квітня виступила спікером Антирейдерського форуму «Захист аграріїв в умовах відкриття ринку земель», організованого Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку.

Під час заходу провідні міжнародні та українські експерти, представники уряду та профільних організацій обговорили можливості захисту земель, майна та майнових прав, способи протидії рейдерству, чинні антирейдерські закони та нові законодавчі ініціативи, перспективні напрямки антирейдерської діяльності у 2021 році.

Розуміючи невідворотність процесів відкриття ринку землі, необхідно однаковою мірою подбати про забезпечення прав селянина, фермера, агрохолдигну, національних та іноземних інвесторів, зазначила Інна Бернацька, виступаючи із доповіддю на тему «Гарантії захисту прав на землю у договірних правовідносинах та державних процедурах».

Особлива увага – нормативному формуванню процедур укладення, оформлення договорів, проведення державної реєстрації прав та бізнесу. З огляду на специфіку земельних ділянок с/г призначення, нотаріуси очікують від держави чітко виписаних правил, які буде реально виконати.

«Напередодні відкриття ринку землі значна частина громадян, які працювали в колгоспах  та отримали с/г землю через розпаювання, не змогли за життя нею розпорядитись, окрім передачі у спадщину. За останні 10-15 років левова частка пайових земельних ділянок у процедурі переоформлення спадщини отримала нові документи та зареєстровані права. Зараз активно дооформлюються залишки земельних сертифікатів, зареєстровано значну частину прав оренди. Нотаріуси користуються даними ДЗК безпосередньо, що унеможливило підробку витягів. Загалом, ситуація в реєстрах наразі задовільна», – констатувала Інна Бернацька.

Щодо пайових земельних ділянок поки що працюють договори щодо користування земельними ділянками, переважно оренди (суборенди), емфітевзису. Після відкриття ринку землі працюватимуть усі договори відчуження, іпотеки тощо. Мораторій спричинив функціонування тіньового ринку землі (нелегального, напівлегального), у потенційних покупців на руках чимало «юридично брудних» документів, які не відповідають діючому законодавству (розписки, нікчемні договори). Спроби легалізувати такі документи будуть здійснюватися через суди, попередила Інна Бернацька, тому судова система повинна готуватися до навантаження.

Важливо, що в Україні відчуження нерухомості здійснюється на підставі цивільно-правових договорів, правове регулювання яких досить прогресивно закріплено у Цивільному кодексі України. Право виникає з правочину (договору), але в момент державної реєстрації права. «Складнощі розуміння правової конструкції виникнення права власності на нерухомість через пріоритет державної реєстрації помилково і, переконана, тимчасово, нівелювали значення правочину та правовстановлюючого документа, – зауважила Інна Бернацька. – Це дуже важливий меседж, який на разі впевнено підкріплюється останніми тенденціями судової практики».

Інна Бернацька зазначила, що наразі потрібно працювати одночасно за двома напрямками – забезпечення юридичної чистоти договорів та держреєстрації прав, і тільки цей комплекс забезпечить справжній захист прав, а не його видимість.

Переглядів:
стрічка новин