Новини відділень

Відділенням НПУ в Рівненській області спільно з Громадською спілкою «Всеукраїнське об’єднання «Технічні інвентаризатори України» 19 червня проведено семінар на тему «Об’єкти нерухомості, як предмет цивільно-правових договорів. Зміни у правовому регулюванні технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна. Введення в експлуатацію, присвоєння адрес, самочинні зміни. Будівельна амністія. Підготовка до поділу (виділу)».

«Антирейдерська робота нотаріату Рівненщини виглядала так: 1) вивчаємо найменші тонкощі у законодавстві, від створення до знищення об’єкта, а також оформлення змін у його характеристиках, розглядаємо правові питання одночасно під різними кутами погляду нотаріусів, реєстраторів, архітектури, ДАБІ…; 2) виходимо за рамки комфортного середовища нотаріальної спільноти, у якому розуміємо один одного вже з погляду, і вчимося взаємодіяти з іншими фахівцями та сприйняти поради, аргументи, досвід, спеціальні знання; 3) шукаємо і закриваємо шпарини для рейдерів, зокрема, маніпуляції з адресами, технічними документами, площами, типами об’єктів, підробками тощо», – поділилась враженнями від заходу Інна Бернацька, голова відділення НПУ в Рівненській області.

Учасники семінару ґрунтовно попрацювали над складними питаннями щодо особливостей нерухомості як об’єктів цивільно-правових договорів, оформлення спадщини, зокрема правильного опису технічних характеристик, отримання актуальної та достовірної інформації про об’єкти.

Також детально розглянули зміни у правовому регулюванні технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, введення в експлуатацію, присвоєння адрес, самочинні зміни, окремі питання будівельної амністії, підготовку документів для поділу (виділу).

Щодо новацій у технічній інвентаризації нерухомості, вимог до суб’єктів господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію, чинності кваліфікаційного сертифікату на право виконання робіт з технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, повноважень виконавців, контролерів та особливостей статусу зберігача, а також процедури його визначення та спектру повноважень.

Доповідь голови Громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання «Технічні інвентаризатори України» Андрія Давидюка стосувалась окремих питань діяльності ДАБІ, будівельної амністії, вимог до декларацій про готовність об’єкта до експлуатації, обов’язкові реквізити, кількість примірників та реєстрацію в Єдиному реєстрі документів, проблемні питання введення в експлуатацію об’єктів нерухомого майна (новозбудованих, реконструйованих), окреслив Сергій Нідельський, завідувач сектору по роботі з дозвільними документами ДАБІ.

Окремо розглянули існуючий порядок присвоєння адрес об’єктам нерухомого майна (в тому числі можливості ЦНАП м. Рівне), проблематику щодо нумерацій квартир, а також запровадження в дію з 01 липня 2019 року експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна (затвердженого постановою КМУ від 27.03.2019 № 367), яким передбачено створення реєстру адрес тощо. Вказані питання роз’яснили Василь Мельник, заступник начальника Управління містобудування та архітектури Рівненської міської ради, Денис Біцюк, начальник організаційно-юридичного відділу даного управління.

На семінарі детально розглянули підстави для обов’язкової інвентаризації об’єктів нерухомого майна, матеріали технічної інвентаризації, технічний паспорт: вимоги до складання документа, обов’язкові реквізити, термін дії, підстави заміни та внесення змін.
А також надактуальне питання для нотаріату щодо змін у технічних характеристиках об’єктів нерухомого майна, самочинних та не самочинних (за наявності дозволу та без такого документа). Про ці та багато інших нюансів розповіли  представники КП «Рівненське міське бюро технічної інвентаризації» –  Вікторія Дербеньова, Людмила Гремента, Ніна Дідовець.

Принагідно обговорили проблеми ідентифікації об’єктів нерухомого майна у справах, переданих нотаріусами до ЦНАП, зокрема типові помилки, особливості зберігання облікових справ, а також питання, які піднімались нотаріусами, щодо важливості акта приймання-передачі при реєстрації ОНМ в новобудові, дискусійне питання внесення змін в інше речове право внаслідок реєстрації права власності за спадкоємцем під час оформлення спадщини та інші. Ці питання висвітлили фахові представники ЦНАП м. Рівне Ілона Салійчук та Ірина Смірнова.

Для нотаріальної спільноти Рівненщини є надзвичайно важливим діалог з фахівцями з технічної інвентаризації, що працюють в регіоні, а їх до роботи долучилось більше 20.

«Нотаріуси – дуже особлива спільнота. Маючи вже від 15 до 40 років практики, 6 годин майже без перерви аналізують сухе та колізійне законодавство, практику, прислухаються до кожного аргументу і аналізують кожне речення, кожну норму розбирають на цеглинки, обережно сприймають радикальні нововведення, і тому є причина – внутрішня відповідальність перед людьми», – зазначила Інна Бернацька.

 

 

Переглядів:
стрічка новин