Новини палати

 

До уваги нотаріусів, які працюють в житлових приміщеннях!

1 липня 2024 року набула чинності постанова НКРЕКП від 19 червня 2024 року № 1142, якою впорядковані деякі процедури, визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії (про що НПУ інформувала: https://npu.ua/news/elektroenerg1142/ , https://npu.ua/news/ee1142/ ).

У звʼязку з даними змінами нотаріусам, які працюють в житлових приміщеннях, надана можливість сплачувати в межах норм побутового споживача за побутовим тарифом.

Для обрахунку вказаної норми потрібно звернутися до оператора системи розподілу з відповідною заявою про організацію оформлення Акта розподіленої електричної енергії на побутові та непобутові потреби.

До прикладу, в Києві це ДТЕК Київські Електромережі, які приймають заяви через Центри обслуговування клієнтів: пров. Новопечерський, 3 та вул. Закревського, 14).

Зразок заяви, наданої ДТЕК Київські Електромережі: https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/07/zayava_ee.docx

До заяви мають бути долучені відповідні додатки, за необхідності, в залежності від категорії об’єкта, згідно постанови КМУ 409.

Потрібно буде долучити також інші документи, які дозволять визначити наявність електроопалення, площу тощо). Кількість зареєстрованих осіб впливає у бік збільшення на визначення норми побутового споживача.

Після складання відповідного Акта розподілу другим етапом є звернення нотаріуса до електропостачальника, чиїми послугами він користується, з відповідною заявою, до якої треба долучити копію Акта розподілу (до прикладу, одним з найпоширеніших постачальників у Києві є Yasno).

Зауважимо, що вказані зміни не передбачають необхідності укладання нового договору з постачальником послуг, зміну лічильників тощо, окрім деяких індивідуальних випадків, коли необхідність укладення договору, зміна лічильників викликана іншими обставинами.

У разі, якщо від вас постачальники послуг будуть вимагати укладення договору про постачання електроенергії для непобутових потреб, зміну лічильників тощо, ви маєте право оскаржити неправомірні вимоги до регулятора – НКРЕКП. Про вказані факти просимо повідомляти Нотаріальній палаті України.

 

Переглядів:
стрічка новин