Новини палати

Представники Нотаріальної палати України президент Володимир Марченко, Перший віцепрезидент Олена Кирилюк, віцепрезидент Інна Бернацька, член Комісії з аналітично-методичного забезпечення  нотаріальної діяльності Галина Парусова 11 липня 2024 року взяли участь у Конференції AGRO INVEST DAY, що проводилась у Києві з нагоди третьої річниці відкриття ринку землі.

З 01 січня 2024 року земельні ділянки сільськогосподарського призначення отримали право набувати у власність юридичні особи, які відповідають вимогам Земельного кодексу України. На початок липня на практиці залишається пріоритет набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення фізичними особами. Водночас, земля розглядається вже не просто як ресурс для вирощування с/г продукції або ведення господарської діяльності агробізнесу, але і як актив, зокрема інвестиційний. Про це інші нюанси говорили під час конференції.

Спікером від НПУ виступила віцепрезидент Інна Бернацька, яка повідомила, що шлях до відкриття ринку с/г земель в Україні дуже складний, адже на досить правильний, обережний та хороший початок накладає відбиток війна.

Головні принципові тези:
– при побудові будь-якої справи, бізнесу, стратегії чи планування необхідне усвідомлення того, що Україна є нашим домом, про який потрібно дбати так само, як і про бізнес. Інакше попри успішні стратегії та великі капіталовкладення все можна швидко втратити;
– потрібно кожному дбати про захист права власності через правильне юридичне оформлення фірм, корпоративних прав, нерухомості, прав користування та власності на землю, інших активів. Це дозволяє збільшувати ліквідність активів та зменшувати ризиковість капіталокаладень та операцій.

Нотаріальна палата України та спільнота багато зробили для того, щоб ринок землі в Україні відбувся коректно та працював прозоро в межах правового поля, повноцінного відновлення усіх процедур на початку війни. Щодня у цьому напрямку відбувається тісна співпраця з Мін’юстом, Мінагрополітики, Держгеокадастром тощо.

Нотаріат щодня вирішує найскладніші правові питання роботи ринку землі, намагається зробити непомітними усі проблеми, пов’язані з війною, електропостачанням, великою кількістю реєстрів та розпорошеністю інформації в них. Водночас, закликає до розуміння того, що попередити спір через дотримання нотаріальних процедур легше, розумніше та дешевше аніж вирішити його у трьох судових інстанціях під час війни.

Представники нотаріальної спільноти відкриті до вивчення проблем та покращення роботи ринку землі, виходять у відкриті сміливі дискусії для взаємного правильного розуміння правових питань.

 

Переглядів:
стрічка новин