Новини палати

Рада адвокатів України провела позачергове засідання в електронному режимі голосування, в ході якого ухвалила відкриту заяву з приводу ситуації в нотаріаті та підтримки нотаріусів України.

«Національна асоціація адвокатів України в особі Ради адвокатів України, яка діє як вищий орган адвокатського самоврядування у період між з’їздами адвокатів України, розглянувши звернення Нотаріальної палати України, висловлює солідарність з позицією професійної організації нотаріусів України щодо неприпустимості встановлення невиправданих обмежень на здійснення професійної діяльності нотаріусів», – йдеться у заяві РАУ.

Рада адвокатів України безумовно дотримується принципів незалежності юридичних професій, що має забезпечуватися шляхом дотримання європейських та міжнародних стандартів та їх адаптації до національного законодавства. РАУ занепокоєна тим фактом, що законодавче регулювання нотаріальної діяльності змінюється без публічних консультацій з самоврядною організацією нотаріусів та передбачає порушення професійних прав.

Запровадження Кабінетом міністрів України та Міністерством юстиції України так званого «експериментального проекту у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», що передбачено постановою КМУ №860 від 24 жовтня 2018 року та відповідним наказом Мінюсту, може призвести до критичної ситуації в сфері надання нотаріальних послуг. Вказані нормативні акти створюють серйозні корупційні ризики та дискримінують права нотаріусів на здійснення професійної діяльності. Всупереч чинному профільному закону передбачено обов’язок нотаріуса додатково підтверджувати професійну компетентність. Такі штучні фільтри для допуску в професію можуть порушити не лише права однієї з юридичних професій, але права та законні інтереси фізичних і юридичних осіб, які звертаються до нотаріуса як до державного реєстратора, зазначає РАУ.

Надання права вчиняти нотаріальні дії та здійснювати державну реєстрацію уповноваженими особами є очевидною спробою створення «квазінотаріату» паралельно до передбаченого законом «Про нотаріат» професійного корпусу нотаріусів.  РАУ поділяє оцінки Нотаріальної палати України щодо наявності ознак корупції та рейдерства в цій ініціативі.

Рада адвокатів України закликає органи державної влади забезпечити сталий розвиток українського нотаріату на основі системи нотаріату «латинського типу». Реформування системи контролю в сферах державної реєстрації має відбуватися у прозорий спосіб, з обов’язковим запровадженням конкретних критеріїв (диференціації критеріїв) для застосування відповідальності (санкцій) за порушення в сфері державної реєстрації та розмежування видів відповідальності в залежності від відповідного виду порушення допущеного нотаріусом або державним реєстратором. Такий процес має передбачати повноцінну участь громадськості, нотаріусів, адвокатів в розгляді скарг у сфері державної реєстрації; запровадження прозорих механізмів, які забезпечуватимуть процесуальні права скаржників, суб’єктів оскарження в процесі розгляду скарг у сфері державної реєстрації (постанови КМУ №1128, 990).

Рада адвокатів України наголошує на неприпустимості використання будь-яких способів тиску на нотаріусів з боку Міністерства юстиції України та переслідування за публічні висловлювання нотаріусами своїх поглядів та переконань.

РАУ звертає увагу на необхідність в обов’язковому порядку залучати Нотаріальну палату України до розробки будь-яких законодавчих змін у нотаріальній діяльності, що відповідає вимогам демократичного урядування та ключових міжнародних документів щодо регулювання юридичних професій.

Уся правнича спільнота України готова конструктивно  брати участь у реформуванні законодавства з метою зміцнення принципів поваги до закону, верховенства права та викорінення корупції.

Читайте також: Асоціація правників України підтримує нотаріальну спільноту

Переглядів:
стрічка новин