Новини палати

До уваги нотаріусів!

19 жовтня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» (законопроект № 7636).

Закон відновлює реєстрацію прав оренди земельних ділянок у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, яка була зупинена через війну.

Реєстрація районними військовими адміністраціями буде відбуватись (в умовах воєнного стану) лише тоді, коли функціонування ДЗК на території України буде призупинене.

Також Закон відновлює земельні торги з набуття права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Законом надається можливість оформлення права власності на земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, які перебувають у приватній власності громадян.

Громадяни та юридичні особи, які одержали право постійного користування земельними ділянками державної та комунальної власності, але відповідно до Земельного кодексу України не можуть бути суб’єктами такого права, зможуть викупити такі земельні ділянки із розстроченням платежу або отримати їх в оренду із визначеними умовами таких договорів.

Врегульовано питання щодо внесення до ДЗК відомостей про якісні характеристики угідь, заходи стосовно охорони земель і ґрунтів, обмеження у використанні земель – на підставі документації із землеустрою в галузі охорони земель.

Очікується підписання та опублікування остаточного тексту Закону.

Переглядів:
стрічка новин