Новини палати

Комітет Верховної Ради з питань правової політики на засіданні 1 грудня 2021 року підтримав пропозицію щодо включення до порядку денного поточної сесії законопроектів № 4338 та № 4338-1 щодо судового контролю в сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

У засіданні Комітету ВР взяв участь президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко.

НПУ неодноразово висловлювала позицію, шо розгляд спорів у сфері державної реєстрації повинен здійснюватися виключно в судовому порядку, а процедура такого судового розгляду має бути виокремлена в окрему категорію справ зі встановленням особливостей – скорочених строків відкриття провадження та розгляду тощо.

Згідно із ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюють виключно суди, делегування функцій судів та привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Запровадження виключно судового розгляду спорів у сфері державної реєстрації передбачалось Указами Президента України та Стратегічним планом НПУ щодо протидії рейдерству.

Нотаріальна палата України наголошує, що механізми протидії порушенням у сфері захисту прав власності повинні обов’язково відповідати принципам верховенства права.

 

Переглядів:
стрічка новин