Новини палати

Сьогодні, 19 січня 2024 року, набрала чинності постанова КМУ від 16 січня 2024 року № 39 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо регулювання відносин, пов’язаних з наданням компенсації за об’єкти нерухомого майна, знищені та пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» https://ips.ligazakon.net/document/kp240039?an=1

Постановою, зокрема, внесено зміни до постанови КМУ від 30 травня 2023 року № 600 (Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна) та до постанови КМУ від 25 грудня 2015 року №1127 (Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень).

Стислий огляд змін.

Вартість нерухомого майна, визначена у звіті про оцінку майна, зазначається в договорі про придбання житла з використанням житлового сертифіката. Разом з тим, звертаємо увагу, що сторони вільні у визначенні ціни договору за власною домовленістю.

Розширено перелік джерел отримання державними реєстраторами (в тому числі, нотаріусами) інформації про факт знищення при державній реєстрації припинення права власності на знищене майно. Найближчим часом очікуємо оновлення відповідного функціоналу Е-кабінету нотаріуса в РПЗМ, в результаті яких нотаріус зможе формувати Витяг по об’єкту. Слідкуйте за повідомленнями в новинах.

Серед змін, які безпосередньо не стосуються процедури посвідчення договору у нотаріуса, але для загального розуміння механізму нарахування компенсацій – вводяться ліміти щодо нарахування компенсацій. Відтепер при розрахунку розміру компенсації буде братися до уваги площа знищеного об’єкта нерухомого майна кв. метрів, але не більше 150 кв. метрів для квартири та не більше 200 кв. метрів для будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

У подальшому площа, щодо якої не була нарахована компенсація, буде використана у разі подання заяви на компенсацію за рахунок репарацій або інших джерел, якщо така компенсація буде передбачена нормативно-правовими актами. Але звертаємо увагу, що це не впливає на вже нараховані компенсації та вже оформлені договори.

Посвідчення договорів з використанням житлового сертифіката: алгоритм дій нотаріуса https://npu.ua/news/dogovory-zhitlsert-alg/

Переглядів:
стрічка новин