Новини палати

Віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька 1 липня 2022 року взяла участь у брифінгу на тему «Основні показники ринку землі за перший рік його функціонування: новації у сфері землеустрою».

Також учасниками заходу виступили Міністр агрополітики Микола Сольський та його заступники, Міністр юстиції України Денис Малюська та інші стейкхолдери.

Під час брифінгу обговорювалися основні показники ринку землі за перший рік його функціонування, найважливіші новації у сфері землеустрою, робота ринку в умовах воєнного стану, питання оптимізації взаємодії між громадянами й нотаріусами під час укладення угод, можливості електронних аукціонів та подальші етапи в розвитку земельної реформи.

Нотаріат як учасник ринку землі протягом року гідно виконує завдання, покладені на нього державою та законом.

Із орієнтовно 6600 нотаріусів до НКС ДЗК підключено близько 4150. Це демонструє повну готовність нотаріату продовжувати належне забезпечення роботи ринку землі.

За цей рік розвиток ринку землі можна умовно поділити на три етапи, розповіла Інна Бернацька.

Перший етап з 01 липня 2021 року по 23 лютого 2022 року відзначається планомірним розвитком ринку землі. Нотаріат продемонстрував якісну роботу та безпеку правочинів із землею. Кількість операцій зростала, відповідні тенденції спостерігалися і щодо вартості землі.

На другому етапі, з 24 лютого 2022 року по першу декаду травня 2022 року, існувала «сіра зона» для операцій із землею. Через неможливість посвідчення правочинів із землею та державної реєстрації прав з’явилися розписки, попередні договори, нікчемні договори щодо передачі права власності на землю у простій письмовій формі. Відновлення роботи нотаріату в єдиних та державних реєстрах зупиняє хибну практику і надає правові інструменти для належного оформлення прав.

Третій етап розпочався із другої декади травня 2022 року. Відбулося повноцінне відновлення роботи ринку землі, з урахуванням процедурних та безпекових обмежень під час дії воєнного стану. Нотаріат реалізував завдання держави завдяки кадровому потенціалу професії, якісній матеріально-технічній базі, загартованості та мобільному опрацюванню змін, зазначила Інна Бернацька.

Окремо важливо відзначити продуктивну комунікацію Нотаріальної палати України та Мінагрополітики, Мін’юсту, Держгеокадастру, Центру ДЗК, ФДМУ, USAID, ВАГ, ВАР, учасників ринку землі, що є прикладом для реалізації інших реформ.

Рік роботи ринку землі в Україні продемонстрував високу професійність нотаріусів як у мирний, так і у воєнний час.

Переглядів:
стрічка новин