Новини палати

28 лютого 2024 року в Києві відбувся Перший нотаріальний форум реформи містобудування, організований Нотаріальною палатою України.

В заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства юстиції України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, USAID / UK aid проект «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», нотаріуси, адвокати,
юристи будівельних компаній, технічні інвентаризатори.

У центрі обговорення був Закон України № 2518-ІХ «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», реалії та перспективи його застосування, зокрема в процесі державної реєстрації та вчинення нотаріальних дій.

Під час вступної панелі, яку модерував президент НПУ Володимир Марченко, обговорили передумови прийняття Закону № 2518-ІХ, нюанси його реалізації та пов’язані з цим зміни в роботі нотаріусів, взаємодію державних органів та нотаріату в процесі реформи містобудування.

«Нотаріуси, як завжди, приймають всі новації та повинні бути висококваліфікованими експертами навіть у найскладніших галузях, пов’язаних з нашою професійною діяльністю. І нотаріат України відмінно справляється з поставленими завданнями. Ми вдячні державі та громадянам за довіру», – зазначив президент НПУ.

Народний депутат України Олена Шуляк у своєму відеозверненні акцентувала на соціальному значенні новел Закону № 2518-ІХ, також звернула увагу на участь нотаріусів у держпрограмах щодо отримання громадянами компенсацій за зруйноване та пошкоджене майно. Законодавча база постійно вдосконалюється, зокрема і з участю НПУ, спільно із законотворцями ми опрацьовуємо всі моменти.

Також велику роботу над Законом здійснював народний депутат України Ігор Фріс, який також завжди на зв’язку із нотаріальною спільнотою, і щоразу ми спільно знаходимо рішення для максимально обґрунтованого долучення професії до усіх новацій, які напрацьовує держава, і які будуються на довірі до професії нотаріуса.

Наталія Козловська, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, звернула увагу на важливість спільної роботи держорганів та НПУ, розповіла про актуальну проблематику реалізації Закону № 2518-ІХ.

Заступник Міністра юстиції України Сергій Орлов окреслив ключові моменти реформи містобудування, ключовим елементом якої є реєстрація спеціального майнового права на майбутні об’єкти нерухомості в ДРРП.

Наступну панель форуму модерувала Олена Кирилюк, Перший віце-президент НПУ.

Детальне обговорення новацій розпочалося із виступу Анатолія Лещенка, заступника директора департаменту приватного права – начальник Управління  нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Міністерства юстиції України. Спікер надав загальний огляд новел Закону, що стосуються нотаріальної та реєстраційної практики.

Член Ради НПУ, к.ю.н. Юрій Пилипенко висвітлив особливості державної реєстрації спеціального майнового права на об’єкт незавершеного будівництва/майбутній об’єкт нерухомості.

Про договірні відносини згідно із Законом № 2518-ІХ розповіла адвокат, керівник юридичної компанії Sempra Law Ольга Сидорчук.

Інна Бернацька, віце-президент НПУ, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності, проаналізувала договір про відчуження об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, його види, істотні умови та зміст.

Тетяна Кучеренко, заступник голови Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності, розповіла про моделі переходу прав при першому та наступних відчуженнях: територіальність, перевірки перед правочином, орієнтовний перелік документів.

Виступ Першого віце-президента НПУ Олени Кирилюк стосувався окремих аспектів вчинення нотаріальних дій з об’єктом незавершеного будівництва/майбутнім об’єктом нерухомості, оформлення спадщини.

ВІДЕОЗАПИС ФОРУМУ  – за посиланням https://edu.npu.ua/courses/2802/

На сайті розміщено презентації доповідачів, а також Анни Котляр, члена Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності, на тему «Дискусійні питання фінансового моніторингу по операціям з об’єктами незавершеного будівництва/майбутніми об’єктами нерухомості».

Дякуємо за співпрацю народним депутатам України, Мін’юсту, Мінінфраструктури, проекту TAPAS та усім учасникам форуму! Працюємо єдиною командою!

Переглядів:
стрічка новин