Новини палати

31 березня 2023 року набув чинності Наказ Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року № 148, яким затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Hаказ № 148 набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше 1 квітня 2023 року, крім пункту 3 цього Наказу (скасування попереднього Наказу № 666 від 24 липня 2015 року), який набере чинності з 01 липня 2023 року.

Платіжна інструкція має містити інформацію, що дає змогу надавачу платіжних послуг (Банківській установі) ідентифікувати особу Платника та Отримувача за платіжною операцією, рахунки платника та отримувача, надавачів платіжних послуг платника та отримувача, суму платіжної операції та іншу інформацію (реквізити), необхідну для належного виконання платіжної операції.

До ініціаторів таких платіжних інструкцій належать платники при сплаті податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску, внесенні авансових платежів (передоплати).

Головною метою Наказу № 148 є спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції («платіжки») платниками  шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.

Кількість обов’язкових полів, які заповнюються платниками у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).

Увага! До 01 липня можна заповнювати «Призначення платежу» платіжної інструкції за старими правилами! ДПС підкреслила, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, ЄСВ можна використовувати і старий формат реквізиту «Призначення, платежу». Банки також мають підготувати «Клієнт-Банк» або платіжні додатки для заповнення платежів за новими правилами.

Сплата ЄСВ

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 ЄСВ за І квартал 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;2271416551;сплата ЄСВ за І квартал 2023 року;;;

 

Переглядів:
стрічка новин