Новини відділень

Приватний нотаріус Звенигородського районного нотаріального округу, к.ю.н. Неллі Побіянська як представник НПУ взяла участь у брифінгу з нагоди 100 днів відкриття ринку землі, спільно із чиновниками Черкаської облдержадміністрації та місцевими аграріями.

Як повідомив директор агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Глухов, на Черкащині не спостерігається ажіотажу щодо купівлі-продажу землі. За цей час було укладено 972 земельні угоди, загальною площею 1 756 гектарів (оренда, придбання, обмін, дарування). Середня ціна 1 га землі становить 34 311 гривень.

Неллі Побіянська з точки зору нотаріату розповіла про поточну практику укладання договорів на купівлю-продаж землі: «Все те, чим лякали власників землі, виявилось неправдою, не було жодних позаштатних ситуацій. До того ж, законодавець заклав доволі багато ефективних механізмів у цій сфері».

Важлива деталь – те, що законодавець дозволив укладати договори дарування в межах членів сім’ї, тобто людина може при житті, не складаючи заповіт, подарувати землю своїм дітям чи іншим членам родини, пояснила нотаріус.

«Звертаюся до всіх тих, хто орендує земельні ділянки, має право користуватися ними: якщо ви маєте договори, які не внесені до Державного реєстру речових прав, проведіть інвентаризацію земель, – акцентувала Неллі Побіянська. – Це допоможе нотаріусам при посвідченні договорів відчуження земельних ділянок максимально забезпечити права, інтереси, реалізацію всіх законних прав власників, користувачів, орендарів тощо».

Переглядів:
стрічка новин